Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Ukmergės dekanato kunigų susitikimas su policijos darbuotojais (2009.11.19)

2009 lapkričio 26, 09:02

Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariate lapkričio 19 d. lankėsi Kauno arkivyskupijos Ukmergės dekanato parapijų kunigai. Susitikimo metu rajono Policijos komisariato viršininkas Rolandas Kiškis apžvelgė kriminogeninę padėtį rajone. Lyginant šių metų 10 mėnesių statistiką su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, nusikalstamumas išaugo vienu procentu (Respublikoje nusikalstamumas padidėjo 8 procentais). Susirūpinimą kelia tai, kad daugėja nusikalstamų veikų, padarytų kaimo vietovėse. Anksčiau kaimuose įvykdytų nusikaltimų skaičius sudarydavo apie 30 proc. visų rajone užregistruojamų veikų, o šiais metais išaugo iki 45 procentų. Ypač didelį nerimą kelia „telefoniniai“ sukčiai. Pastaruoju metu tokių nusikaltimų padaugėjo. Sukčių aukomis dažniausiai tampa senyvo amžiaus žmonės.

„Kunigo žodis žmonėms yra labai svarbus, ir į dvasininko pamokymus kreipiamas didesnis dėmesys. Galbūt galėsite perspėti žmones, jiems patarti“, –  kreipėsi į Policijos komisariate apsilankiusius dvasininkus R.Kiškis. Taip pat viršininkas užsiminė apie atvejus, kuomet žmonės savo santaupas atiduoda nepažįstamiems asmenims, į namus įsileidžia įvairių tarnybų darbuotojais prisistatančius sukčius.

Susitikimo metu buvo aptartos ir kitos aktualios problemos – nelegalaus alkoholio prekyba, smurtas šeimoje, eismo saugumo klausimai. Sutarta, kad bažnyčių skelbimų lentose bus paviešinti policijos pasitikėjimo telefonai, o kunigai paragins žmones pranešti pareigūnams apie pastebėtas negeroves. Taip pat kalbėta apie apylinkės inspektoriaus darbo reikšmę ir būtinybę kuo daugiau bendrauti su aptarnaujamos teritorijos gyventojais. „Mes sieksime, kad apylinkės inspektorius būtų tikras šeimininkas ir saugumo garantas“, – mintimis dalijosi Policijos komisariato viršininkas. Susitikime buvo kalbėta apie tai, kad apylinkės inspektorius turi kuo daugiau bendradarbiauti su savo prižiūrimos teritorijos seniūnu, kunigu, bendruomenių atstovais. Seniūnijose yra rengiami susitikimai su gyventojais, kuriuose dalyvauja Policijos komisariato vadovai, seniūnijų darbuotojai, gyventojai. Kartu spręsti aktualius saugumo klausimus raginamos ir vietos bendruomenės. Įsijungti į šią veiklą pažadėjo ir kunigai.

„Bažnyčios ir policijos bendradarbiavimas vyksta visose šalyse. Tarpukario Lietuvoje žmonės net durų nerakindavo. To, matyt, mes nepasieksime, tačiau galime kartu kurti saugesnę aplinką“, – sakė dekanas Gintautas Kabašinskas. Susirinkusieji nusprendė, kad tokie susitikimai yra reikalingi ir turi tapti tradiciniais. Tai puiki proga pasidalyti savo mintimis ir pastebėjimais bei galimybė kartu kurti tokią aplinką, kurioje žmonėms būtų ramu ir gera gyventi.

Asta Krogertienė, rajono Policijos komisariato atstovė spaudai