Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Studentų akcija „Sielų upė“ Kaune (2010.11.01)

2010 lapkričio 14, 14:57

Lapkričio 1 d., Vėlinių išvakarėse Kaune buvo surengta tradicinė visuomeninė akcija „Sielų upė“. Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentų atstovybės iniciatyva jau devintą kartą Kauno senamiestyje nušvito žvakių šviesa. Šia akcija organizatoriai ragina kauniečius ir miesto svečius prisiminti visus mirusius, o ypač tuos, kurių gyvenimas yra pamirštas bei artimuosius, kurių kapų negalime aplankyti. Tai galimybė stabtelėti ir susimąstyti, kad šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje daug žmonių miršta visiškai apleisti. „Sielų upės“ akcija gimė kaip atsvara vakarietiškajam Helovinui. Organizatoriai siekia atkreipti dėmesį į gražias ir gilias lietuvių kultūros tradicijas.

Nuo 17 val. iki 23 val. kiekvienas galėjo prisidėti prie šios taurios akcijos uždegdamas organizatorių padovanotą ar savo atsineštą žvakelę. Kasmet akcija „Sielų upė“ sulaukia vis didesnio visuomenės ir užsienio svečių susidomėjimo. Jau antrus metus žiburėlių upės tėkmė nusidriekė nuo Kauno šv. apaštalų Petro ir Pauliaus arkikatedros bazilikos senamiesčiu, Laisvės alėja iki Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios. Šios akcijos metu buvo uždegta penki tūkstančiai žvakučių.

Antrą kartą bendradarbiaujant su Kauno akademine sielovada vyko Taize pamaldos. Šį kartą jos buvo surengtos Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Pamaldų laikas buvo parinktas atsižvelgiant į Arkikatedroje vykusias šv. Mišias, kurias aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, ir siekiant suvienyti maldoje už mirusius visus krikščionis. Taize pamaldoms vadovavo Lietuvos sveikatos mokslo universiteto LSMU kapelionas kun. Artūras Kazlauskas, maldavimus skaitė Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetų studentai.

Svetlana Adler-Mikulėnienė