Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Konferencija „Mano šeima – iššūkiai ir galimybės“ Kaune (2010.11.15)

2010 lapkričio 28, 10:11

Lapkričio 15 d. Kauno m. savivaldybės didžiojoje salėje įvyko konferencija „Mano šeima – iššūkiai ir galimybės“. Konferenciją organizavo Kauno arkivyskupijos Šeimos centras, Kauno m. savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, Kauno šeimų klubas „Klotonė“ ir VšĮ Šeimos santykių institutas.

Konferencijos dalyvius pasveikino Kauno meras Andrius Kupčinskas ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas. Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Rimantas Dagys priminė pagrindinius Nacionalinio susitarimo dėl šeimai palankios politikos kūrimo tikslus. Tai paslaugų ir infrastruktūros šeimai plėtra, teigiamo visuomenės požiūrio į šeimą stiprinimas, šeimos gerovės ir materialaus saugumo užtikrinimas, sąlygų įgyvendinti šeimos prokreacinę funkciją gerinimas. Šį susitarimą pasirašė 60 nevyriausybinių organizacijų. „Jei nemoki tvarkytis šeimoje, kaip tu gali tvarkyti valstybę?“ – retoriškai klausė R. Dagys. Jis taip pat pabrėžė, kad negalime tikėtis Lietuvos ateities, jei šeimose nebus 3–4 vaikų, o konferencijos dalyvius paragino visada prisiminti, kad šeima – visuomenės ir valstybės pagrindas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, habilituotas daktaras Apolinaras Zaborskis pateikė epidemiologinių Lietuvos moksleivių tyrimų „Vaiko ir tėvų santykiai“ duomenis. Visuomenės sveikatos biuro psichologė Rasa Vaitkienė savo pranešime akcentavo skirtingų kartų bendravimo svarbą ir pasidalijo gerąja patirtimi organizuojant renginius šeimoms. VšĮ Šeimos santykių instituto psichoterapeutė Roma Šerkšnienė pabrėžė paslaugų šeimoms bendruomenėje plėtojimą, ypač didelį dėmesį skiriant tėvystės įgūdžių programoms. Kauno švietimo ir ugdymo skyriaus specialistės pristatė programą „Tėvų akademija“, kuri yra novatoriškas sprendimas ir pagalba tėvams, auginantiems įvairaus amžiaus vaikus.

Kauno kunigų seminarijos prefektas kun. Kęstutis Genys pranešime „Šeima – gyvenimo mokykla“ priminė, kad Bažnyčia visada pasisako už šeimą. Kunigas pasidalijo asmenine patirtimi dirbant su šeimomis parapijose ir ugdant seminaristus. Kun. K. Genys pakvietė konferencijos dalyvius būti ne tik darbuotojais, atliekančiais savo pareigas, bet ir tuo, kuo esame savo prigimtimi – moterys kaip motinos, vyrai kaip tėvai.

Renginio pabaigoje vyko diskusijos, kurias vedė Kauno arkivyskupijos Šeimos centro socialinė darbuotoja Aušra Bačėnienė. Konferencijos dalyviai, remdamiesi pranešimais ir diskusijomis, priėmė rezoliuciją, kurioje išdėstė priemones, reikalingas šeimos institutui stiprinti: priimant naujus įstatymus ir poįstatyminius aktus remtis nacionaliniu susitarimu dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo; spręsti daugiavaikių šeimų skurdo problemas; įdiegti struktūruotas tėvystės gebėjimų  ugdymo ir įgūdžių stiprinimo programas; priimant sprendimus šeimos gerovei užtikrinti remtis VšĮ ir NVO, valstybinių institucijų specialistų patirtimi, rekomendacijomis ir kt.

Šia konferencija kreipiamasi į LR Prezidentę, Seimą, Vyriausybę skatinant imtis šeimą stiprinančių priemonių.

Kauno arkivyskupijos Šeimos centro informacija