Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Diskusija apie smurtą šeimoje (2004.05.06)

2004 gegužės 06, 17:33

Gegužės 6 d. Kolpingo kolegija Kaune surengė diskusiją “Smurtas šeimoje – ar galima jį pateisinti?”, kurį vedė Lietuvos žemės ūkio universiteto Profesinės pedagogikos ir psichologijos katedros vedėjas doc. dr. S. Daukėlas. Diskusijos dalyviai iš įvairių Kauno vyriausybinių ir nevyriausybinių institucijų, draugijų bei Kolpingo kolegijos dėstytojai ir studentai, kolegijos kapelionas kun. R. Kuprys, remdamiesi savo patirtimi ir teorinėmis įžvalgomis, diskutavo, kaip atpažinti smurtą, kur yra riba tarp smurto ir prievartos, analizavo fizinio ir psichologinio smurto priežastis ir jo padarinius šeimoje bei pateikė statistinių duomenų.

 

Prelegentų pranešimuose akcentuota smurto bei skyrybų daroma žala motinoms ir ypač vaikams, apibūdinti fizinio ir dvasinio smurto požymiai, gvildentos jo priežastys, vaikų savigynos prieš smurtautojus formos, metodai. Atkreiptas dėmesys, kad daugiausia smurtaujama alkoholikų, narkomanų bei mažas pajamas turinčiose šeimose. Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos tarnybos vyriausioji specialistė J. Stukienė, apžvelgdama policijos vaidmenį stabdant smurtą, apgailestavo, kad nėra priimto konkretaus teisės akto, kuris reglamentuotų realią pagalbą smurtą patiriančioms šeimoms. Pranešėja pateikė duomenų, kurie rodo, kad vaikai patiria smurtą daugiausia savo aplinkoje, kur mokosi ir gyvena. Pasak jos, per 2003 m. Kauno m. policija gavo apie 600 pranešimų dėl nukentėjusių vaikų ( 14 – 17 m. vaikai sudaro 62 proc.), iš kurių kas penktas nepilnametis patyrė smurtą šeimose, per 200 buvo apvogti ar apiplėšti  prie mokyklų, mokyklose, daugiausia dėl mobiliųjų telefonų ir t. t.  Anoniminės apklausos tyrimas, kuriame dalyvavo 500 moksleivių iš 20 Kauno mokyklų, parodė, kad apie 30 proc. moksleivių smurtą patyrė nuo nepažįstamų, o 70 proc. – nuo pažįstamų žmonių, 57 proc. smurtą išgyveno vidujai.

 

Kolpingo kolegijos dėstytoja R. Didžiulienė pateikė tyrimo apie smurtą šeimoje, kuriame dalyvavo 61 žmogus, iš jų 80 proc. moterų, rezultatus. Psichologė doc. dr. A. Palujanskienė, kalbėjusi apie agresijos tyrimus kolegijose, akcentavo tėvo vaidmens ir švelnumo svarbą šeimoje, nes, pasak jos, bet kokia prievarta, neretai perauganti į agresiją, turi įtakos vaiko ugdymui šiandien ir ateityje.