Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Kaune melstasi už kenčiančiuosius dėl Alzhaimerio ligos (2004.09.21)

2004 rugsėjo 21, 13:45

Rugsėjo 21-ąją, minint pasaulinę Alzhaimerio dieną, Kaune Švč. Mergelės Marijos Dangun ėmimo (Vytauto) bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už sergančiuosius šia liga, jų artimuosius bei slaugytojus, prašant jiems kantrybės ir Dievo pagalbos. Eucharistijos liturgijai vadovavo šios bažnyčios rektorius kun. Kęstutis Rugevičius, drauge su juo koncelebravo kun. Gintaras Vitkus SJ bei kun. Arvydas Kaščiukaitis. Pastarasis šv. Mišių homilijoje kalbėjo apie tai, kaip svarbu gyvenimo sunkumuose pasitikėti Dievu, kuris teikia jėgų ir viltį bet kokiame išbandyme. Be to kunigas pabrėžė, kad ne mažiau svarbu ir aplinkiniams būti atidiems ir supratingiems sergančiųjų bei juos globojančiųjų atžvilgiu.

Pasaulyje Alzhaimerio liga serga virš 20 milijonų pagyvenusių žmonių, Lietuvoje - apie 32 tūkstančiai. Alzhaimerio liga, viena baisiausių senatvės palydovių, sutrikdo atmintį, kalbą, nuovoką ir kitas pažintines funkcijas, gali neatpažįstamai pakeisti asmenybę. Tai sunkus išbandymas ne tik ligoniui, bet ir jį slaugančiajam. Ši sunki liga sutrikdo ne tik sergančiojo, bet ir artimųjų gyvenimą, nes dėl nykstančios atminties, sutrinka žmogaus elgesys, orientacija, ligonis tampa nesavarankiškas ir priklausomas nuo kitų. Tokio ligonio slauga bei globa tampa milžiniška fizine, psichologine ir finansine našta artimiesiems.

Jau penkti metai Kauno Alzhaimerio klubo iniciatyva Vytauto bažnyčioje meldžiamasi už kenčiančiuosius dėl šios sunkios ligos.  Susidūrę su šia liga, ieškantys pagalbos ar patarimų gali kreiptis į klubo vadovę Vidą Danienę tel. (37) 353778, mob. (688) 33191.

Darius Chmieliauskas,

Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, (687) 85387, el. paštas info@kn.lcn.lt