Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Mokslinis seminaras apie natūralų šeimos planavimą (2006.05.11)

2006 gegužės 14, 13:28

Gegužės 11 dieną VDU Santuokos ir šeimos studijų centras (SŠSC) surengė mokslinį – praktinį seminarą „Vaisingumo pažinimas. Antropologiniai ir medicininiai aspektai“. Jame dalyvavo etikos, biologijos, tikybos mokytojai, Natūralaus šeimos planavimo (NŠP) mokytojai, mokyklų visuomenės sveikatos, socialinio darbo, šeimos santykių specialistai.

Antropologinius vaisingumo pažinimo aspektus aptarė VDU dėstytojas ir SŠSC vadovas kun. prof. dr. Andrius Narbekovas, atkreipęs dėmesį, kad NŠP negalima vadinti „natūralia“ kontracepcija, nes šis metodas, priešingai nei dirbtinė kontracepcija, gali būti naudojamas tiek norint atidėti vaiko pradėjimą, tiek ir planuojant jį pradėti. Tuo tarpu kontracepcija visada nukreipta prieš naujos gyvybės atsiradimą.

Viešnia iš Ispanijos La Corunios universiteto gydytoja dr. Helva Temprano kalbėjo, kaip atpažinti vaisingumo požymius ir juos interpretuoti, pateikė NŠP istoriją bei medicininius aspektus, pristatė naujų jo taikymo galimybių naudojant modernias priemones.

Mūsų dienų visuomenėje ypač populiarius hormoninius šeimos planavimo metodus ir jų poveikį mediciniškai įvertino KMU dėstytojas gydytojas dr. Eimantas Švedas, kartu atkreipęs dėmesį, jog mažų mažiausiai neetiška hormoninę kontracepciją kaip stipraus veikimo vaistus be tėvų žinios skirti paaugliams. Buvo pateikta ir mirtingumo statistika; pvz., labai nekaltai atrodantys kontraceptiniai pleistrai tik JAV jau nusinešė 17 gyvybių.

Po pertraukėlės darbo grupėse, kurioms vadovavo Birutė Obelenienė ir gyd. Virginijus Rudzinskas, aptarta NŠP sklaida Lietuvoje ir trijų lygių – instruktorių, mokytojų ir vartotojų – mokymai. Lietuvoje yra 6 NŠP instruktoriai, paruošti užsienyje. NŠP mokytojus rengia Vilniaus arkivyskupijos Šeimos centras ir centras „Už gyvybę”; pastarasis apmokė 80 žmonių, o sertifikatus gavo 30 NŠP mokytojų. Pirmą kartą buvo sudaryta 10-ties moterų vartotojų grupė, iki tol konsultuota individualiai. Baigusios kursą dalyvės nusprendė bendrauti ir toliau. Gydytoja dr. H. Temprano pasidalijo savo darbo Ispanijoje patirtimi, atsakė į klausimus ir džiaugėsi galimybe susipažinti su Lietuvos NŠP sklaidos ir mokymo praktika.

Svetlana Adler

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, el. paštas info@kn.lcn.lt