Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Šeimos centro paskaita apie skyrybų padarinius vaikams (2006.05.26)

2006 gegužės 26, 14:19

Gegužės 25 d. Kauno arkivyskupijos Šeimos centras paskutinį kartą prieš vasaros metą pakvietė šeimas į susitikimą tema „Šeimos vienybė ar skyrybos vaiko akimis“. Lektorė – Šeimos centro koordinatorė VDU doktorantė Ona Darbutaitė. Susitikime dalyvavę tėvai turėjo galimybę klausytis paskaitos, paremtos asmeniška bei nuoširdžiai su renginio dalyviais pasidalyta pranešėjos patirtimi, bei dalyvauti diskusijoje.

Paskaitos turinį pranešėja orientavo į vaiką – ko jis netenka įvykus tėvų skyryboms bei ką jam gali duoti vieninga šeima. O. Darbutaitė kartu su tėvais aptarė galimas priežastis, atvedančias šeimas prie skyrybų slenksčio. Susirinkusieji vardijo buities problemas, bendravimo stoką, iš tėvų namų atsineštą šeimos modelio sampratą, alkoholizmą, neištikimybę bei naują šeimų irimo priežastį – emigraciją. Įvykus skyryboms, pranešėjos žodžiais tariant, „jų skausmą derėtų paversti atsakomybe už savo vaikus, kuriuos tėvų nesantaika paliečia skaudžiausiai“; net ir išsituokus būtina likti tėvais savo vaikams, neveliant juos į savo tarpusavio santykius, nemanipuliuojant jais. O.Darbutaitė supažindino su tyrimo rezultatais, atspindinčiais vaikų savijautą įvykus tėvų skyryboms – saugumo pojūčio netekimą, bendravimo stoką, baimę dėl savo būsimos šeimos.

Tėvų dėmesys atkreiptas į tai, kaip svarbu nuolat augančio skyrybų skaičiaus akivaizdoje rengti jaunimą šeimai mokant savo vaikus tarpusavio bendravimo, sugebėjimo puoselėti draugystę, laikytis pažadų, tinkamai linksmintis bei atsipalaiduoti su bendraamžiais.

Šeimos centro koordinatorė O. Darbutaitė paaiškino susirinkusiems, kur jie galėtų gauti pagalbą krizinėse situacijose, paliudijo tikėjimo ir maldos svarbą išgyvenant sunkumus šeimoje; paragino aktyviau burtis į šeimų savipagalbos grupes parapijose, bendrauti su Šeimos centro specialistais. Pranešėja pakvietė skatinti vaikus ir jaunimą dalyvauti katalikiškų organizacijų veikloje, kur jie galėtų gauti tinkamą dvasinį ugdymą.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, el. paštas info@kn.lcn.lt