Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Paminėtas „LKB kronikos" bendradarbio V. LAPIENIO 100 metų jubiliejus (2006.06.16)

2006 birželio 17, 13:04

Birželio 16 d. Kauno arkivyskupijos muziejaus kardinolo Vincento Sladkevičiaus svetainėje įvyko popietė LKB kronikos bendradarbio Vlado Lapienio 100-osioms gimimo metinėms paminėti.

Nors dėl garbaus amžiaus Vilniuje gyvenantis V. Lapienis į minėjimą neatvyko, tačiau telefonu arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui perdavė sveikinimus, taip pat pasidalijo mintimis, kodėl tuo metu apsisprendė dalyvauti pogrindinėje Bažnyčios veikloje. Po 1970 m. sustiprėjus oficialios valdžios kovai prieš Bažnyčią ir tikėjimo išpažinėjus kaip protesto ženklas atsirado LKB kronika, pasak V. Lapienio, labai reikalingas leidinys, raginęs katalikus neužmiršti elementarių savo teisių. Todėl jis nedvejodamas sutiko talkinti leidinį dauginant, platinant ir atliekant kitus pogrindžio veiklai reikalingus pavedimus. 1976 m., būdamas 70 metų, už šią pogrindžio veiklą buvo nuteistas 5-eriems metams laisvės atėmimo. Antrą kartą suimtas 1985 m. ir nuteistas 6-eriems metams griežtojo režimo lagerių. „Sovietiniuose kalėjimuose ir lageriuose patyriau daug vargo ir kančių, bet paguodos teikė tikėjimas ir Dievo valios vykdymas", – telefonu sakė V. Lapienis.

Apie tai, kokiomis savybėmis pasižymėjo jubiliatas V. Lapienis, uolus katalikas ir tėvynės patriotas, kalbėjo ses. Gerarda Šuliauskaitė, ses. Nijolė Sadūnaitė, Birutė Daugelavičienė, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, prelatas Alfonsas Svarinskas. Minėjime giedojo ir dainavo Kauno šv. Mato vidurinės mokyklos sakralinio giedojimo studijos ir Šančių parapijos mokiniai.

-nr-

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, el. paštas info@kn.lcn.lt