Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Kaune pristatyta paroda-akcija „Mano šeima” (2006.09.04)

2006 rugsėjo 04, 22:43

Nuo gegužės po Lietuvą keliaujanti paroda–pilietinė akcija „Mano šeima”, pradėta Vilniuje, jau pabuvojusi septyniuose miestuose bei miesteliuose, vasaros pabaigoje pasiekė Kauną. Rugpjūčio pabaigoje Architektų namuose surengtoje ekspozicijoje profesionalių menininkų fotografijos ir mėgėjiškos nuotraukos iš šeimyninių albumų pasakoja apie šeimų gyvenimą.

Rugsėjo 4 d. paroda–akcija pristatyta miesto visuomenei. Apie jos atsiradimo aplinkybes susirinkusiems papasakojo Darius Chmieliauskas, prisistatęs pirmiausiai kaip pilietis, įsitraukęs į šią akciją drauge su daugybė kitų piliečių, kuriems svarbi šeimos institucijos ateitis. Jis atkreipė dėmesį, jog eksponuojama paroda yra daugiau pilietinė akcija nei meno įvykis. Mat ir pati mintis surengti šią parodą-akciją kilo reaguojant į šį pavasarį žiniasklaidoje kilusią bei į valdžios institucijas persimetusią diskusiją ir net aštrią polemiką dėl šeimos sampratos. Tuomet įvairių luomų, profesijų, tikėjimų žmonės, be didesnių samprotavimų apie  teisinį šeimos apibrėžimą, foto meno kalba bei žvilgsniu į mūsų pačių šeimyninius albumus, sumanė prabilti apie šeimos realybę.

Už leidimą surengti ekspoziciją savo salėje D. Chmieliauskas padėkojo Architektų sąjungos Kauno skyriui, pristatymo metu grojusiam gitaristui Algiui Lipskiui. O labiausiai jis dėkojo visiems atsiliepusiems į šios akcijos kvietimą ir atnešusiems nuotraukų iš savųjų albumų. Nuskenuotos ir atspaustos ant didelių juostų šeimyninės nuotraukos keliauja per Lietuvą. Prie jų prisijungė ir iš kauniečių atneštų fotografijų jau išleista didelė juosta, dar viena rengiama, kadangi jas žmonės noriai neša ir toliau.  

Pristatyme dalyvavęs Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius pasidžiaugė akcijos sumanymu, nes, anot ganytojo, per šešiolika nepriklausomybės metų šeima, agresyviai atakuojama kraštutinio liberalizmo, nesulaukia pakankamo valdžios dėmesio, jo ypač trūksta darnioms, gražioms šeimoms. „Gera šeima – didžiulė Dievo dovana,” – sakė arkivyskupas ir apgailestavo, jog vis daugėja nepatiriančių šios dovanos.

Parodos-akcijos kelionę per Lietuvą koordinuojantis Nerijus Šlepetys, trijų vaikų tėvas, dėkojo visiems už moralinį ir materialinį akcijos palaikymą. Ji bus toliau tęsiama, o pavasarį, apvažiavus Lietuvą, ketinama ją surengti Seimo rūmuose), nes „turime ginti vertybes, kurios mums, kaip piliečiams, yra svarbios”. N. Šlepečio teigimu, ši akcija skirta tam, kad „po dešimties ar penkiolikos metų šeimos nereikėtų ginti kaip mažumos”.

Fotomenininkas Romualdas Rakauskas, kurio fotografijų šeimos tema galima išvysti parodoje, pasidalijo įspūdžiais, patirtais fotografuojant šeimas per atlaidus. Jų metu gerokai kitaip nei valdiškuose renginiuose, fotomenininkas matąs šviesius žmonių veidus, „šeimų bendravimo stebuklą” – sakė R. Rakauskas.

Kiek kitokių minčių apie šeimos situaciją sukėlė Šeimotyros instituto prie VDU lektorius dr. Eimuntas Švedas, nerimą keliančiais skaičiais ir faktais kalbėjęs apie šeimos krizę, ypač paaštrėjusią atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę. Jis taip pat trumpai pristatė antrus metus veikiančią Nacionalinę šeimų ir tėvų asociaciją (apsiėmusios koordinuoti šios parodos-akcijos kelionę), jos siekius kurti šeimai palankią aplinką darant įtaką įstatymų kūrimui, siekiant palankios žiniasklaidos, palankių šeimai paslaugų.

Kaip įveikti šeimos krizę? Pasak menotyrininkės Algės Gylienės, ši akcija svarbi tuo, kad joje išsakoma pozicija. Drąsiai pareikšta nuomonė ir pasipriešinimas šiandien ypač svarbus, kai iš Europos plūstančios „laisvės” idėjos ima griauti pamatines krikščioniškas vertybes. Kalbėjusioji kvietė tėvus nebijoti pasipriešinti, kai vaikai mokomi jiems nederančių ir šeimos vertybių neatitinkančių dalykų, pasipriešinti tam, ką skiepija „žvaigždžių” kultūra ir skandalais „mintanti” žiniasklaida, nes didžiausias šeimų rūpestis – išauginti dorą žmogų.

Susirinkusieji vėliau diskutavo tarpusavyje, stiprinosi parodą–akciją Kaune parėmusios UAB „Nematekas” vaišėmis, apžiūrinėjo ekspoziciją, kuri rugsėjo aštuntąją iškeliaus į Šiluvą ir bus eksponuojama Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų maldininkams. Arkivysk. S. Tamkevičius pakvietė dalyvauti didžiuosiuose Šiluvos atlaiduose, kurių metu šiemet ypač bus meldžiamasi už Lietuvos šeimas.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, el. paštas info@kn.lcn.lt