Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Spaudos konferencijoje pristatytas Šv. Kryžiaus (karmelitų) bažnyčios išsaugojimo projektas (2006.09.06)

2006 rugsėjo 06, 13:54

Rugsėjo 6 d. arkivyskupijos kurijoje įvyko spaudos konferencija, kurioje visuomenei pristatyta Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) bažnyčios esamos istorinės–architektūrinės būklės įvertinimo studija bei restauracijos darbų planas, aptartos šios šventovės išsaugojimo galimybės. 1685–aisiais pradėta statyti ir 1700-aisiais metais pašventinta bažnyčia, turinti permainingą ir įdomią istoriją, pasak menotyrininkų, yra vertingas baroko architektūros paminklas, pastaruoju metu atsidūręs statomo pramogų ir prekybos centro „Akropolis“, planuojamos atkurti turgaus aikštės bei virš Karaliaus Mindaugo prospekto iškilsiančios automobilių stovėjimo aikštelės kaimynystėje.

Konferenciją pradėjęs Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) bažnyčios klebonas kun. Emilis Jotkus informavo apie pasirašytą bendradarbiavimo sutartį su AB „Vilniaus Akropolis“, pagal kurią parapijai skirta 38 tūkst. litų. Ši suma leido užsakyti bažnyčios istorinius–architektūrinius tyrimus, projektinės dokumentacijos parengimo, restauravimo ir statybos darbų planą. Taip pat išleistas lankstinukas „Kauno Šventojo Kryžiaus bažnyčia“. Pasak klebono, tikimasi, jog AB „Vilniaus Akropolis“ toliau prisidės prie bažnyčios restauravimo, tačiau norima įtraukti ir visą visuomenę, kad daugiau kaip 300 metų senumo istoriją turinti bažnyčia būtų išsaugota ir atnaujinta.

Bažnyčios būklės įvertinimą ir atnaujinimo planą parengusios UAB „Kultūros paveldo ir projektavimo centras“ direktorė architektė Regina Žukauskienė pristatė atliktą darbą, papasakojo apie bažnyčios architektūrinį ir meninį savitumą, atkreipdama dėmesį, jog Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) bažnyčia yra kultūros paveldo vertybė, kuri niekada nebuvo iš esmės restauruojama, tad laukia nemažai ir gana brangių jos išsaugojimo darbų. Pasak architektės, šiandien sunku prognozuoti naujų statinių ir miesto plėtros poveikį šiai bažnyčiai, tačiau jau dabar galima pasakyti, kad jai sutvarkyti pagal ne vienerius metus truksiančią programą bus reikalingos milijoninės investicijos - šiandieninėmis kainomis, pasak specialistų, tai kainuotų beveik 11 mln. lt.

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius padėkojo AB „Vilniaus Akropolis“ už geranorišką pagalbą, nes labai senos ir meniškai turtingos bažnyčios sutvarkymui reikalingų milžiniškų lėšų nei parapija, nei arkivyskupija nepajėgtų skirti. Arkivyskupas kreipėsi į žiniasklaidos atstovus, kad šie savo indėliu taip pat prisidėtų rūpinantis išsaugoti šią bažnyčią, kuri, kaip tikimasi, atsidūrusi gausiai žmonių lankomoje vietoje, taps labiau lankoma ir gyva.

Konferencijoje kalbėjęs AB „Vilniaus Akropolis“ direktorius Mindaugas Marcinkevičius sakė, jog ateidama į miestą bendrovė „ne tik įgijo teisių, bet prisiėmė įsipareigojimų prieš miesto aplinką“, tad, „norėdami prisidėti prie kultūros ir istorijos paveldo saugojimo, nusprendėme savo lėšomis finansuoti tyrimą, kuris būtų šios unikalios bažnyčios atnaujinimo pradžia“. AB „Vilniaus Akropolis“ žada svarstyti galimybę prisidėti ir prie bažnyčios restauravimo darbų.

Kauno miesto meras Arvydas Garbaravičius pasidžiaugė vis labiau juntamu bendradarbiavimu su Bažnyčia ir šio bendradarbiavimo išvada – bendromis miesto valdžios ir parapijos pastangomis, kad šalia naujo statinio būtų tvarkomas ir architektūrinis paminklas – Šv. Kryžiaus bažnyčia. Meras pažadėjo, kad ir miesto valdžia ženkliai prisidės prie šios šventovės restauravimo.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas, kultūros vertybių apsaugos departamento Kauno teritorinio padalinio vadovė Irena Vaškelienė, architektai, kartu su kitais konferencijos dalyviais atsakę į žurnalistų klausimus.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, el. paštas info@kn.lcn.lt