Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Šv. Valentino diena – kitaip (2007.02.12)

2007 vasario 13, 11:10

Vasario 12 d. vakarą Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje šurmuliavo jaunimas – čia buvo švenčiama šv. Valentino diena. Jos rengėjų – arkivyskupijos kurijos, Jaunimo ir Šeimos centrų, Lietuvos šeimos centro – sumanyta kaip alternatyva pigiai šios šventės reklamai ir atributikai, vis labiau visuomenėje plintančiam vartotojiškam ir lengvabūdiškam požiūriui į meilę, pritraukė nemažai dėmesio. Salė buvo pilna jaunų žmonių, savo dalyvavimu, šiltais plojimais palaikę sumanymą ir parodę norą kitaip pažvelgti į meilę ir pasvarstyti, ar visa yra meilė, kas vadinama šiuo vardu.

Nuotaikingoje šventėje dalyvavo ir Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, sveikinimo žodyje jaunimui pabrėžęs, jog „meilė yra pati didžiausia Dievo dovana žmogui”. Ganytojas užtikrino, kad ši diena Kauno arkivyskupijoje bus švenčiama kasmet, tuo paliudijant, kad Bažnyčia labai brangina meilę ir pažįsta jaunų širdžių troškimus.

Kaip ir dera tikroje jaunatviškoje šventėje (tiesa, puikiai apsėjusioje be rausvų širdelių dekoracijų) skambėjo daug muzikos; čia buvo grojama, dainuojama ir netgi šokamas meilės šokis. Nuoširdžios vaikiškos dainelės, atliekamos ateitininkų Šv. Cecilijos vaikų muzikos grupės „Eldorado” (vadovė Laima Botyrienė), akordus keitė jaunos, tačiau jau daugybės konkursų nugalėtojos Guostės Tamulynaitės (Kauno J. Naujalio muzikos gimnazija) fortepijonu paskambintas Šopeno valsas. Su meile šventės dalyviai sutiko Neįgalaus jaunimo užimtumo centro grupę „Žingsnis po žingsnio” ir jos šokius (vadovė Daiva Liaudanskaitė): po jų pasirodymo jaunimas atsistojęs plojo šiems atkakliems ir drąsiems jaunuoliams, visus sužavėjusiems savo išgyvenimų nuoširdumu. Šiltais plojimais buvo sutiktas ir Benas Ulevičius, VDU Katalikų teologijos fakulteto prodekanas, teoloogijos daktaras, pasidalijęs savo kūrybos meilės daina ir giesme, kuria patvirtino auditorijai pasakytas mintis, jog „meilė yra pernelyg graži, kad ją švęsti būtų galima bet kaip”, o tikra meilė turi savo šaltinį, ir tai yra Dievas”. Meilės Dievui ir artimui temą šventės rengėjai jos dalyviams pasiūlė apmąstyti parengta meditacija pagal šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės mintis.

Šventėje netrūko ir teoriškesnio meilės bei tarpusavio bendravimo aptarimo. Tai padarė knygos „Meilės pamokos” autorius Ričardas Pagojus, kalbėjęs apie vis labiau visuomenėje dylančią meilės ir laisvo seksualinio elgesio ribą, kvietęs pamąstyti, kodėl taip trokštantis meilės jaunas žmogus neretai pasitenkina jos pakaitalais. R. Pagojus pasidalijo savo atliktų tyrimų rezultatais, tvirtai ir argumentuotai liudijo, kaip svarbu mokytis mylėti atsakingai, išlaukti meilės, ją puoselėti ir neiššvaistyti savo gyvenimo, atsilaikyti prieš masinės kultūros brukamas iškraipytas meilės sampratas. Knygos autorius atsakė taip pat į daugybę jaunuolių klausimų.

Pabaigoje renginį vedusi Jaunimo centro darbuotoja Lina Žadvydaitė visus pakvietė pabendrauti agapėje prie vaišių stalo.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, el. paštas info@kn.lcn.lt