Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Kauniečiai paminėjo Gyvybės dieną (2007.04.29)

2007 balandžio 19, 21:03

Balandžio 29-ąją, paskutinį šio mėnesio sekmadienį, kartu su visos Lietuvos žmonėmis Kauno arkivyskupija minėjo Pasaulinę gyvybės dieną. Šia proga kauniečiai dalyvavo  pirmą kartą Vilniuje surengtoje šeimų šventėje – akcijoje „Šeima – gyvybės lopšys”. Atsiliepdami į jos rengėjų – Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos – kvietimą drauge liudyti visuomenei šeimos džiaugsmą ir svarbą sekmadienį į sostinę išsirengė organizuotas kauniečių šeimų būrys ir, suprantama, pavienės šeimos, vykusios savo transportu, bei važiavusieji Lietuvos geležinkelio traukiniu, į kurio vagoną keliauti nemokamai jau savaitės viduryje nebuvo likę laisvų vietų. Dviem autobusais, trimis mikroautobusiukais (iš Domeikavos, Petrašiūnų parapijų bei Caritas organizacijos) vykusius keliauninkus, tarp kurių buvo daug vaikų, Kauno pilyje sekmadienio rytą palamino arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, išlydėjo I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius. Transporto priemonės buvo papuoštos akcijos plakatais, o kelionės dalyviai turėjo skrajučių, margaspalvių balionų, jiems Šeimos centras buvo parengęs ir informacinius lankstinukus.

Šventė,  į kurią tądien suvažiavo šeimos iš įvairių Lietuvos kampelių, pradėta Vilniaus arkikatedroje. Pusiaudienį šv. Mišias čia aukojo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, nuoširdžiai pasveikinęs ir palaiminęs akcijos dalyvius. Prieš pradedant eiseną, kuriai rikiuotasi ir vyskupijomis, parengusiomis savo šūkius (kauniečių šūkis buvo „Aš didžiuojuosi savo šeima”) ir atsivežusiomis vėliavų, kalbėjo ir kitų krikščioniškų konfesijų dvasininkai, pritarę šios akcijos idėjai ir išreiškę solidarumą stiprinant krikščionišką šeimą.

Gedimino prospektu nuo arkikatedros džiaugsminga, spalvinga ir kartu labai jaunatviška eisena, lydima orkestro, nužygiavo į Nepriklausomybės aikštę. Čia kauniečiai kartu su kitų miestų ir rajonų šeimomis dalyvavo šventiniame koncerte, klausėsi šio renginio globėjų – LR prezidento Valdo Adamkaus ir p. Almos Adamkienės perduoto sveikinimo. Po nuotaikingos koncertinės programos su Telebimbam, linksmaisiais klounais ir kt., į sceną plojimais palydėjus trylika vaikų auginančią vilniečių šeimą, vėliau vaišintasi kareiviška koše, o vaikai liejo savo džiaugsmą piešdami, šokdami ratelius. Šventės pabaigoje garsiais plojimais pritarta peticijai, kuria siekiama atkreipti valdžios dėmesį į šeimos instituciją ir paskatinti ja esmingiau rūpintis. Į dangų pakilo 80 baltų balandžių – maždaug tiek vaikų kasdien gimsta Lietuvoje (renginio vaizdų galima pažiūrėti http://www.mususeima.lt/index.php?option=com_content&task=view&id=220).

 Arkivyskupijos tikintieji, kurie negalėjo dalyvauti šeimų eisenoje Vilniuje, Gyvybės dieną „Švęskime gyvenimą” paminėjo savo parapijose. Šeimos centras joms išplatino rekomendacijas kviesdamas kuo prasmingiau ją švęsti Viešpaties akivaizdoje su savo bendruomenių nariais. Kartu su maldavimais šią dieną pasiūlyta pagyvinti  vaikų darbeliais, parapijiečių susibūrimais bičiuliškai pabendraujant, apmąstant gyvybės bei gyvenimo prasmingumą. Taip pat buvo išplatintas šių metų Gyvybės dienos himnas „Švęskime gyvenimą“, sukurtas pagal kun. Kęstučio Trimako eiles ir įrašytas Kauno arkikatedros jaunimo grupės „Agapė”.

Pasaulinei gyvybės dienai dedikuotas ir kauniečius itin sudominęs sakralinės džiazo muzikos koncertas tą patį sekmadienį surengtas Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje. Čia koncertavo džiazo atlikėjai Artūras Anusauskas ir Neda Malunavičiūtė.

Arkivyskupijos Šeimos centras Gyvybės dienai skirtą laidą antradienį parengė Marijos radijo eteryje (vedė centro darbuotoja Jurgita Ščiukaitė), o Kauno mokyklų 6–9 klasių mokiniams vedė užsiėmimus apie gyvybės vertę, jos išsaugojimo svarbą, šeimos, lytiškumo ugdymo tema. Šie užsiėmimai rengiami nuolat, jų pageidauja pačios mokyklos. Dailės gimnazijos moksleiviams per pamokas pasiūlyta piešti tema „Šeima – gyvybės lopšys“, o darbai vėliau eksponuoti Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos ir Lietuvos žemės ūkio universitetuose, parengiant parodėles kartu su šių mokymo įstaigų akademinės sielovados grupių nariais.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba, tel. (37) 409025, el. paštas info@kn.lcn.lt