Misionieriaus iš Škotijos mokymai ir liudijimai drąsesnei tarnytei iš Šventosios Dvasios (2022 03 24)
Paskelbta: 2022-04-01 10:06:11

Kovo 24 d. Kaune įvyko du susitikimai su ypatingu misionieriumi iš Škotijos Colinu Symesu. Lietuvoje jis lankėsi trečiąjį kartą ir, tikime, ne paskutinį. Atrodo, kad ne tik Colino širdyje lietuviai atrado ypatingą vietą, bet ir lietuviams šis misionierius, dalydamasis savo istorija, patirtimi, žiniomis, tampa savas ir artimas. Jo komentarais remdamiesi jau ne vienas tūkstantis žmonių per metus perskaitė visą Šventąjį Raštą.

Raštai tampa gyvi, kai kviečiamės Šventąją Dvasią 

Vakarinis susitikimas „Dievas kalba šiandien“ ir buvo skirtas tiems, kurie skaitydami Bibliją nori vis labiau pažinti Kristų, tiems, kurie vis labiau gilindamiesi į Dievo žodį susiduria su pačiais įvairiausiais klausimais. Taip ir šis vakaras išsitęsė beveik iki trijų valandų.

Pirmojoje dalyje Colinas Symesas pasidalijo savo paties istorija, kaip pamėgo Bibliją ir kodėl ją verta skaityti. Jėzų jis pažino būdamas 10 metų ir visą paauglystę jau studijavo Šventąjį Raštą, o sulaukęs aštuoniolikos pradėjo studijuoti teologiją. Pasak Colino, jei kasdien pradedame skaityti Bibliją, tai tampa mūsų gyvenimo ritmu, kaip prausimasis, pusryčiavimas, ir tai keičia mūsų gyvenimo ritmą. Šventasis Raštas yra kaip nuostabus instrumentas, bet mums reikia Šventosios Dvasios, kad Dievas prabiltų tais žodžiais. Kai Dvasia kalba per Raštus, Ji tiesiog spindi mūsų akyse, įžvelgiame dalykus, kurių niekada nematėme. Todėl skaitant Šventąjį Raštą labai svarbu kviesti Šventąją Dvasią, kad visi surašyti dalykai ateitų į gyvenimą ir taptų gyvi.

Toliau misionierius komentavo Izaijo, Jeremijo knygas ir Dievo pažadus savo tautai bei pasidalijo mintimi, kad kol telefonas nešviečia, mes jo negalime naudoti, nes nieko nesimato. Taip yra ir su Biblija. Kol mūsų nenušviečia Šventoji Dvasia, Biblija labai sunkiai skaitoma. Taip pat buvo prisiminti ir popiežiaus Pranciškaus žodžiai, kad su Šventuoju Raštu elgtumės kaip su mobiliuoju telefonu – visada turėtume po ranka.

Antroji susitikimo dalis buvo skirta atsakymams į klausimus, kurių buvo per dvidešimt ir pačių įvairiausių – nuo to, kaip pradėjo skaityti Bibliją, kodėl Senajame Testamente tiek daug žiaurumo, iki šių dienų situacijos Ukrainoje ir amžinybės temų. Salėje susirinkę daugiau nei beveik pusšimtis žmonių išgirdo ne tik atsakymus, bet ir Colino Symeso hebrajiškai giedamą palaiminimo maldą.

Susitikime dalyviai galėjo iš arčiau susipažinti: juk kai kurie, skaitydami per metus Šventąjį Raštą, bendrauja tik per nuotolį ar susikurtoje feisbuko iniciatyvinėje grupėje, toliau versdami kasdienius videokomentarus kiekvienai dienai.

Gailestingumo darbais dalytis Dievo meilės žinia

Ketvirtadienio popietė buvo skirta prisiminti, kodėl mums taip svarbu šiuo laiku tapti vilties misionieriais ir kokiu būdu tai galima daryti. Susitikime „Kaip dalytis Gerąja naujiena sunkiais laikais“ nuskambėjo, kodėl esame kviečiami dalytis Dievo darbais ir kokiais būdais galime tai daryti.

Tikriausiai visiems labiausiai įsiminę pavyzdžiai buvo pasirašytas savo gyvenimo liudijimas, kurį galima paduoti užkalbintam žmogui, arba gatvės pastorių veikla. Įsiminė ne tik būdai, kaip jie tai daro (eidami penktadienio ir šeštadienio naktimis į gatves, parveždami išgėrusius žmones namo, dalydami mineralinį vandenį ar šlepetes moterims, kurios po šokių klube negali paeiti su aukštakulniais gatvėse, kur pilna stiklų), bet ir maldos akcentas: jei neatėjai į ryto maldą, negali vakare eiti tarnauti, nes tarnystė kyla iš maldos, iš susitikimo su Kristumi. Tais nuostabiais gailestingumo darbais su nešama Gerosios Naujienos žinia siekiama priminti žmonėms, kad „esi vertas, esi Dievo mylimas, esi svarbus, esi vienintelis šio pasaulio istorijoje“.

Po Misijų mokyklos savaitgalio ir apsilankymo Šiluvoje bei Kryžių kalne dar prieš išvykstant buvo aplankyti ir Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, kur daugiau ne dvidešimt vyrų klausėsi misionieriaus Colino Symeso pasidalijimo ir padrąsinimo priimti Dievo meilę ir patikėti, kad kiekvienas iš jų Dievui rūpi.

Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune