Kaune prasideda Misijų savaitė
Paskelbta: 2013-06-21 14:28:44

Fotografijos Silvijos Knezekytės

Birželio 21 d. rytmetį spaudos konferencijoje arkivyskupijos kurijoje pristatyta Misijų savaitė, vyksianti Kaune birželio 23–27 d. Spaudos konferencijai šįkart pasirinkta netradicinė ir netikėta vieta – ant kurijos pastato stogo, kuri ypač atitiko pristatomo renginio dvasią – tą jaunatvę ir džiaugsmą, kurį netrukus Kaunui dovanos pirmą kartą Lietuvoje vyksianti Miesto misijų savaitė, artinanti didžiausią jaunimo susitikimą – Lietuvos jaunimo dienas (LJD) paskutinį birželio savaitgalį, 28–30 d.

Apie Misijų savaitę kaip dovaną kauniečiams už jų svetingumą netrukus priimant tūkstantinius LJD dalyvius spaudos konferencijoje kalbėjo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, Misijų savaitės iniciatorė ir LJD koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė.

Spaudos konferenciją vedęs arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas atkreipė dėmesį į esminį galimą daugelio žmonių klausimą Bažnyčiai: kodėl sumanyta ši Misijų savaitė – kodėl šiandien reikia skelbti Gerąją naujieną „aikštėse ir nuo stogų“ ( plg. Mt 10) – kavinėse, gatvėse, prieplaukose ir pan.?

Pirmasis žodį tarti pakviestas kurijos šeimininkas, artėjančių jaunimo renginių globėjas Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius sakė, jog laukia neeilinės dienos; šis laikas savotiškai primena ir sugrąžina į 1993-uosius, ypač jaunimo susitikimą su popiežiumi Jonu Pauliumi II Dariaus ir Girėno stadione.

„Praėjus 20 metų, dabar beveik metus ruošiamės LJD, bet prieš jas dar kilo sumanymas surengti Misijų dienų savaitę – ją padovanoti kauniečiams, sujudinti miestiečius su džiaugsmu, šypsenomis, kaip Dievo dovaną, priimti jaunimą savo mieste“, – sakė arkiv. S. Tamkevičius. Misijų savaitė, pasak arkivyskupo, arkivyskupijos komandai didelis iššūkis, ryžtis tokiai evangelizacijai nėra paprasta. „Tai atsiliepimas į Viešpaties kvietimą, viliuosi, kad jis bus palaimingas“, – sakė arkivyskupas.

V. Spagelevičiūtė-Kneižienė papasakojo, jog Miesto misijos Europoje prasidėjo prie 10-metį. Penki  Europos kardinolai svarstė, kaip prakalbėti šių dienų pasauliui, ir pasiūlė šias misijas nuolat rengti vis kitame Europos mieste. Vaida, kuriai teko dalyvauti jose Prancūzijoje, turėjo troškimą  surengti jas ir Lietuvoje, bet ganytojų prašymu teko jas kurį laiką atidėti, kad būtų geriau joms pasiruošta.

„Jėzus ėjo pas žmones“, – sakė Vaida, pabrėždama, jog Misijų savaitės programos siekis – skelbti tikėjimo žinią šiuolaikine kalba, eiti pas žmones, užmegzti dialogą, išgirsti, kuo jie gyvena. Įvairios miesto erdvės (kavinės, teatro klubas, namai ir kt.) ir bus vietos susitikti su tais žmonėmis, kurie nedrįsta užeiti į bažnyčias. Pokalbiai senamiesčio kavinėse, katechezės, draugiškos jaunimo akcijos Vilniaus g., šiuolaikinės muzikos vakarai Nemuno krantinės amfiteatre – koncertai, liudijimai, šlovinimas, taip pat Joninės ir šeimų piknikas Santakoje – tai metas dalytis krikščioniškuoju džiaugsmu ir žinia su kauniečiais. Sykiu ir malda už miestą kas vakarą bei visą parą vykstanti Švč. Sakramento adoracija Šv. Jurgio Konvento (pranciškonų) bažnyčioje, Dievo žodžio skaitymas arkikatedroje, kuris skambės gatvės praeiviams ir kt. Misijų savaitėje kaip misionieriai dalyvaus per 100 jaunų žmonių (15–25 metų amžiaus) komanda (ir jų bičiuliai iš Slovakijos). Tai pasak Vaidos, reikš išeiti iš saugios aplinkos bažnyčiose pas tuos, kurie nepažįsta Dievo. Jaunimas ir visi atviros širdies kauniečiai laukiami minėtuose renginiuose nemokamai.

„Mes turime dalytis tuo, ką turime – gyvenimo prasmės suvokimu, savo tikėjimo dovana. Žmonės praradę prasmę, praradę aistrą, nuotaiką gyventi – mūsų tėvynė pirmauja tokiais liūdnais skaičiais. Mūsų supratimu, miestui tokia Misijų savaitės dovana yra gelbėjanti“, – sakė vysk. K. Kėvalas. Pasak vysk. Kęstučio, renginiai vyks vietose aplink pagrindinę miesto aikštę – Rotušę; tai kvietimas žmonėms išeiti iš namų, kaip būdavo senais laikais, ateiti į šią aikštę bendrystei. Kavinių ir kitos erdvės – šiuolaikiniams žmonėms įprastos susitikimų vietos, – tai draugiškas būdas susitikti, pasidalyti, kaip gyvename – vieni ir kiti, puoselėti mieste džiaugsmo ir vilties kultūrą.

„Kunigai pasirengę atvirai priimti iššūkius ir priekaištus. Pati Bažnyčia turi suteikti erdvę tam priekaištui išsakyti ir į jį atsakyti“, – sakė vysk. Kęstutis, vildamasis, jog be siūlomų pokalbių temų, žmonės išsakys ir savų, gilių, „karštų“ klausimų, kuriuos reikia „išvėdinti“.

Į žurnalistų klausimą, kaip šį evangelizacijos iššūkį priima kunigai, vysk. K. Kėvalas sakė, jog jie, viena vertus, jaudinasi, kaip pasiseks, ar bus priimti, bet sykiu ir nori pabandyti evangelizaciją neformaliose aplinkose. Misijų savaitės programoje kavinėse su žmonėmis kalbės 7 dvasininkai, tačiau ir kiti aktyviai įsitrauks į kitas veiklas: maldoje, koncertuose, (netgi patys koncertuos), liudijimuose ir kt. Bus ir asmeniškų pokalbių galimybė su kunigais Pranciškonų bažnyčioje vakarais.

 „Vis dėlto tai eksperimentas, nežinome, kaip baigsis. Bet tai žingsnis iš Bažnyčios erdvės į miesto erdvę švenčiant Tikėjimo metus. Norisi Bažnyčios erdvę padaryti artimesnę, švelnesnę žmogui“, – sakė žiniasklaidos atstovams vysk. Kęstutis Kėvalas.

Misijų savaitės organizatoriai kviečia jaunus ir vyresnius, didesnius ir mažesnius į renginius, ragindami savo gyvenime atrasti tris didžiąsias M.: MASTYK, MYLĖK, MELSKIS! ir jaunatviška energija sakydami: ŠITOKS YRA MŪSŲ DIEVAS!

Visa Misijų savaitės programa >>

Apie Misijų savaitę žr. čia >>.

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune