Sužadėtinių rengėjų-savanorių mokymai arkivyskupijos Šeimos centre (2014 04 25–26)
Paskelbta: 2014-04-30 14:20:11

Balandžio 25–26 dieną Kaune, arkivyskupijos Šeimos centre, vyko būsimų sužadėtinių rengėjų-savanorių mokymai. Tai jau antrieji keturių seminarų ciklo mokymai. Jiems vadovavo Telšių krizių centro vadovė psichologė Vanda Benaitienė. 23 dalyviai (iš jų 10 sutuoktinių porų) dvi dienas gilinosi į grupinio darbo ypatumus. Džiaugiamės, kad 3 poros – tai buvę sužadėtiniai, kurie patys prieš kelerius metus dalyvavo Šeimos centro Sužadėtinių rengimo Santuokai grupiniuose užsiėmimuose.

Mokymuose daugiausia dėmesio buvo skirta savęs pažinimui ir besirengiančiųjų gynybos mechanizmams suprasti. Lektorė siūlė į kiekvieną sužadėtinį žiūrėti kaip į klaustuką, asmenį su neišsemiama gelme, kurios grupių vedėjams neįmanoma iki galo atskleisti. Tačiau taip pat rekomendavo nepadidinti sužadėtinių kaltės, pykčio, gynybos ir padėti jiems grupėje jaustis geriau.

„Nuslopintas ir nepripažintas pyktis gali iškilti iš pasąmonės nevalingai ir labai destruktyviai. Sužadėtinių pyktis gali pasireikšti per mimiką, atsiribojimą, įvairias kaukes. Grupių vadovai neturi prisiimti atsakomybės už tai, ką dalyviai yra patyrę per 20–30 savo gyvenimo metų. Pasąmoninę gynybą mažinti padeda empatiškas sužadėtinių supratimas (pvz., pasakant: „įsivaizduoju, kaip jus nervina, kai esate užimti, o reikia lankyti kursus“), fakto konstatavimas be vertinimo, emocijų ar kritikos (pvz.: „apgailestauju, kad jums nepatogu, bet tokia nustatyta tvarka“), ribų nubrėžimas, taisyklių nustatymas, netinkamo elgesio sustabdymas bei mokymasis lengvai ir linksmai. Geriau suprasti kitą bei save padeda tikėjimas. Jis duoda viltį, ramybę ir leidžia tobulėti“, – tokiomis įžvalgomis bei patarimais dalijosi psichologė V. Benaitienė.

Į mokymus kartu su tėveliais atvykusiais vaikais pasirūpino jaunosios Šeimos centro savanorės.

Šiuos mokymus parėmė Vokietijos katalikų akcija Renovabis bei privatus Vokietijos fondas.

 

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune