„Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos išgyvenusiems kūdikio netektį (2016 01 22–24)
Paskelbta: 2016-01-28 14:57:36

Sausio 22–24 d. pranciškonų svečių namuose Domus Pacis vyko „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos. Šios rekolekcijos skirtos moterims, taip pat ir vyrams, kenčiantiems nuo aborto, persileidimo padarinių ar išgyvenusiems kūdikio netektį. Rekolekcijas vedė „Rachelės vynuogyno“ Kauno komanda: Kauno arkivyskupijos Šeimos centro Krizinio nėštumo programos koordinatorė Aušra Bačėnė, psichologė Giedrė Širvinskienė, kunigas filos. mgr. Vaidas Lukoševičius SJ, Audra Filipavičienė ir kiti savanoriai.

Penktadienio vakarą iš įvairių Lietuvos vietų atvykę dalyviai buvo pakviesti žengti naujo gyvenimo su Dievu link. Savaitgalio metu sukurta saugi ir patikima aplinka leido išreikšti (išverkti ir iškalbėti) savo skausmą. Dalyviai buvo palydėti gedėjimo procese paliečiant fizines, psichines ir dvasines sritis. Programoje naudoti įvairūs metodais: kognityvinės terapijos elementai, Šventojo. Rašto ištraukos, grupinio darbo metodika. Rekolekcijų vedėjų nuoširdumas ir globa, kunigo palydėjimas leido atsiverti ir dalytis savo skaudžia patirtimi.

Šias rekolekcijas parėmė Lietuvių katalikų religinė šalpa.

Keletas atsiliepimų.

  • Rekolekcijos padėjo praeiti tą kelionę, į kurią sunkiausia būdavo sugrįžti net mintimis.
  • Tai, kas iki šiol atrodė kaip didžiausias tabu, ką reikėjo slėpti giliausiai, buvo galima atskleisti ne tik sau, bet ir kitiems, taip pat priimti ir suprasti kitus. Tas pasidalijimas man buvo prasmingiausias šiose rekolekcijose.
  • Rekolekcijos buvo ypatingai svarbios. Nieko nesitikėdama gavau labai daug. Viskas taip išsigrynino ir susidėliojo į savo vietas. Prasitęsė išgydymo procesas – tik jau labai kryptinga ir aiškiai. Daug programos ir savotiškas nuovargis. Tačiau man šis nuovargis perėjo į dvasinį lengvumą, todėl jis nebuvo skausmingas, o džiugus.
  • Patiko tai, kaip nuosekliai išdėlioti Šventojo Rašto skaitiniai, kaip apgalvotai keliaujama per tam tikras skaudžias vietas, kuriose Dievas gydo, atneša palengvėjimą. Ačiū už surastą ir atskleistą iš naujo Šventojo Rašto grožį.
  • Aš džiaugiuosi ir dėkoju Dievui, kad tokios rekolekcijos vyksta. Tai didelė pagalba moterims, šeimoms, netekusioms vaikų. Tokio vidinio gydymo tikrai ne bet kur surasi.
  • Labai gerai organizuotos, stiprios rekolekcijos. Labai puiki komanda, galima pasakyti – profesionali pagalba. Palietė labai skausmingus, giluminius klodus. Pilna to žodžio prasme aptvarstė įsisenėjusias žaizdas.

„Rachelės vynuogyno“ rekolekcijų pradininkė – psichoterapeutė Theresa Burke (lietuviškai išleistos knygos apie poabortinę traumą „Uždraustas sielvartas“ bendraautorė). Ji ilgai stebėjo abortą patyrusias moteris, psichologų darbą su jomis ir matė, kad daug svarbių dalykų nepaliečiama. Ji teigė, kad tokiame sielvarte būti per sunku, todėl kvietė moteris atvažiuoti ir dalyvauti savaitgalio programoje. Rachelės vynuogynas – tai vieta išgedėti, išbūti su skausmu. Rekolekcijų tikslas – atsisveikinti su praeitimi ir žengti naujo gyvenimo link.

Kaune „Rachelės vynuogyno“ rekolekcijos organizuojamos 2 kartus per metus. Individualios konsultacijos teikiamos Kauno arkivyskupijos Šeimos centre tel. (37) 321 122, el. p. laukimas@lcn.lt arba ausra.konsult@gmail.com

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune