Kaune startuoja Šv. Jokūbo kelio ambasadorių estafetė (2016 04 30)
Paskelbta: 2016-04-29 12:05:34

Jau šios savaitės šeštadienį, balandžio 30 d., prasideda jaunimo akcija – Šv. Jokūbo kelio ambasadorių estafetė. Šios jaunimo akcijos tikslas – populiarinti Šv. Jokūbo kelius Lietuvoje, skatinti piligrimystę mūsų valstybės viduje, atrasti Šv. Jokūbo kelius savoje ir kaimyninėse savivaldybėse, aplankyti pasirinktame maršrute esančias šventoves, susipažinti su turtingu istorijos, kultūros, gamtos, architektūros, bažnytinio meno paveldu, kurį esame išsaugoję Lietuvoje. Šv. Jokūbo kelio jaunuoju ambasadoriumi gali tapti kiekvienas jaunas žmogus, dalyvausiantis šioje akcijoje ir įveiksiantis bent vieną estafetės etapą.

Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetės dalyviai ne tik dviračiais ar pėsčiomis įveiks po kelias dešimtis kilometrų Lietuvos keliais, bet ir specialiu Šv. Jokūbo kelio – Camino de Santiago – ženklu, pripažintu ir naudojamu visoje Europoje, žymės Šv. Jokūbo kelius, juose esančias lankytinas vietas, nakvynės namus, motelius, maitinimo punktus, privačius namus, bendraus su vietos bendruomenėmis. Žygio atstumas bus įveikiamas per vieną dieną, jaunuosius ambasadorius lydės Šv. Jokūbo kelio dragų asociacijos, kuri ir organizuoja jaunųjų ambasadorių estafetę, atstovai.

Jungtis į žygius minant dviračių pedalus ar keliaujant pėsčiomis pasirinktomis lietuviškųjų Šv. Jokūbo kelių atkarpomis kviečiami moksleiviai, gimnazistai, studentai, jauni profesionalai. Estafetė, startuosianti paskutinę balandžio dieną, baigsis lygiai po mėnesio – gegužės 31-ąją, jos maršrutai nusidrieks per kelis Lietuvos regionus, akcija aprėps daugiau nei dešimt savivaldybių: Molėtų, Trakų, Kaišiadorių, Jonavos, Kauno, Marijampolės, Kalvarijos, Lazdijų, Alytaus, Druskininkų ir Varėnos. Štai gegužės pradžioje estafetės dalyviai eis ir važiuos maršrutu Onuškis–Žiežmariai (dalis maršruto pėsčiomis, kita dalis – autobusu), taip pat Kaunas–Jonava (pėsčiomis). Gegužės 20 dieną jaunųjų Šv. Jokūbo kelio ambasadorių laukia maršrutas: Alanta– Avilčiai–Molėtai, gegužės pabaigoje dviračiais bus keliaujama Šv. Jokūbo kelio maršrutu Marijampolė–Skardupiai–Kalvarija. Dzūkija taip pat laukia žygeivių, kuriems siūlomi maršrutai Merkinė–Liškiava– Druskininkai bei Lazdijai–Kalvarija.

Kaip jau skelbta, pirmoji jaunųjų ambasadorių grupė šeštadienio rytą pajudės iš Kauno. Jungtinė komanda, sudaryta iš Kauno rajono Ežerėlio pagrindinės mokyklos moksleivių ir Jono Bosko kuopos ateitininkų iš Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos, suburta mokytojų ir Šv. Jokūbo kelio draugų asociacijos narių R. Markevičienės ir L. Kurantavičienės, finansiškai remiama Ateitininkų federacijos, estafetėje dalyvaus ir 250 kilometrų įveiks, riedėdama autobusu.

Šis estafetės maršrutas Šv. Jokūbo žiedu, kuris jungia visas vienuolika Lietuvoje esančių Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčių, vingiuos per penkis miestus ir miestelius: iš Kauno per Jonavą, Žiežmarius, Onuškį ir finišuos ant Nemuno kranto iškilusiame, piliakalniais pasipuošusiame viename seniausių Lietuvos miestelių – Punioje, kuri pelnytai didžiuojasi savo Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia.

Tokiu būdu dalyvausiantys šioje estafetės atkarpoje aplankys net keturias Šv. apaštalo Jokūbo šventoves: Šv. Mišias žygio dalyviai švęs Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje, Žiežmariuose juos pasitiks parapijiečiai, o didingos Onuškio Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios papėdėje jaunieji ambasadoriai jau galės pasidalinti žygio patirtimi su vėliau į akciją įsijungsiančiais Trakų rajono Onuškio Donato Malinausko gimnazijos bendruomenės nariais.

Visi estafetės dalyviai bus aprūpinti kepuraitėmis, marškinėliais ir vėliavėlėmis su Šv. Jokūbo kelio – Camino de Santiago – arba Šv. apaštalo Jokūbo ženklais, iš kurių ir bus atpažįstami kelyje. O įveikę pasirinktą estafetės etapą gaus Šv. Jokūbo kelio ambasadorių sertifikatus.

Kelias dažnai asocijuojasi su tikslu, tačiau įveikusieji užsibrėžtą kelio atkarpą vieningai tvirtina, kad kelias, ėjimas ir yra tikrasis tikslas su visais jame slypėjusiais išbandymais, suvokimais, atradimais ir praradimais.

Gero kelio, jaunieji Šv. Jokūbo kelio ambasadoriai!

Aurelija Krampaitė

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune