Sutuoktinių stovykla Šiluvoje (2016 07 08–10)
Paskelbta: 2016-07-22 20:14:18

Liepos 8–10 d. arkivyskupijos Šeimos centras pakvietė sutuoktinių poras į stovyklą-seminarą Šiluvoje, Jono Pauliaus II namuose. Seminarą tema „Atviras ir aiškus bendravimas“ vedė lektorė doc. dr. Nijolė Liobikienė. Sutuoktiniai – dauguma sužadėtinių rengėjai iš Kauno – tris dienas aktyviai sėmėsi žinių apie tarpusavio bendravimo ypatumus, gilinosi į savo istoriją, prisiminė žmones, kultūrą, kitas aplinkybes, padariusias reikšmingą įtaką jų gyvenimui. Džiugu, kad į stovyklą atvyko ir sutuoktinių pora iš Londono, Šv. Kazimiero parapijos, prieš mėnesį baigusi sužadėtinių rengėjų mokymus Šeimos centre.

Stovyklos metu dalyviai atliko daug asmeninių ir poros užduočių, kalbėjosi apie sunkius ir laimingus dalykus, stengėsi geriau pažinti vienas kitą. Teko įsijausti į gynybines pozas, suprasti, iš kur jos kyla, ką reiškia. Lektorė taip pat apibūdino gynybines reakcijas, mokymosi lygius, remdamasi žinomos psichoterapeutės V. Satir metodika. Seminaro metu dalyviai piešė santuokinio gyvenimo „muziejų“ ir „vaikščiojo“ po problemos įvardijimo, priėmimo ir perkeitimo žemėlapį. Lektorė N. Liobikienė seminarą baigė šiais žodžiais: „Dieve, duok jėgų susitaikyti su tuo, ko negalime pakeisti, keisti tai, ką galime pakeisti, ir išminties atskirti vieną nuo kito. Nenustokime mylėti šalia esantį, nepavarkime sakyti: tu man reikalingas/-a, tu man brangus(-i).“

 

Stovyklautojai vakarus leido drauge su lietuviška daina ir šiltais bičiuliškais pokalbiais, o kasdienės šv. Mišios kėlė visų širdis Dievop.

Keletas atsiliepimų:
Palieku šį seminarą jausdamas didelį dėkingumą už galimybę geriau pažinti save ir žmoną, savo ir jos gynybines reakcijas, suprasti, kodėl kyla nemaža dalis tarpusavio bendravimo bėdų ir, žinoma, už patarimus, kaip jas spręsti.

Gera buvo atlikti praktines užduotis, nes jos labiausiai davė aiškumą, kaip mes, kaip pora, pažįstame vienas kitą, ir parodė, kur dar galime tobulėti. Pasiūlymas ir toliau rengti tokius mokymus reguliariai.

Kartais seminaro metu pagal tam tikras gaires pokalbis su artimu žmogumi duoda daugiau naudos nei keleri metai gyvenimo....

Aš ir mano sutuoktinis pasisėmėme daug naujų žinių ir patarimų apie savo asmenybę, tarpusavio santykius, įvairius elgsenos modelius, emocijas bei būdus, kaip jas atpažinti ir įvardinti. Visa tai yra tarsi įrankiai, kaip pagerinti tarpusavio ryšį, santuokinį ryšį, kasdieninį bendravimą šeimoje, nekartoti buvusių klaidų, eiti į priekį su viltimi nors pamažu, bet keistis į gerą pusę. Buvome gausiai apdovanoti puikia lektore, nuostabių šeimų draugija, galimybe švęsti šv .Mišias kasdien, jaukia aplinka ir gardžiu maistu.

Stovyklą parėmė Vokietijos katalikų akcija Renovabis ir Lietuvių katalikų religinė šalpa. Dalyviai dėkingi Jono Pauliaus II namų darbuotojams už šiltą ir svetingą priėmimą.

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune