Lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programos seminaras jaunimui Kulautuvoje (2011 10 21–23)
Paskelbta: 2011-10-28 15:57:45

Spalio 21–23 d. Kulautuvoje vyko Kauno arkivyskupijos jaunimo lytiškumo ir rengimo šeimai programos „Pažink save“ naujų savanorių mokymai. Mokymuose dalyvavo moksleiviai nuo 15 metų ir studentai iki 30 metų (iš viso 33 dalyviai ir 18 savanorių komanda). Dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes pagal amžių. Abiejų grupių užsiėmimai vyko vienu metu skirtingose auditorijose. Mokymus vedė Kauno arkivyskupijos Šeimos centro savanoriai (patys studentai ir moksleiviai), vadovaujami programos koordinatorių. Kasmet šiam seminarui stengiamasi atiduoti visas jėgas, nes vėliau dalyviai yra kviečiami tapti programos savanoriais ir ugdomi Šeimos centre.

Seminare buvo kalbama svarbiomis temomis apie žmogaus savivertę, vertybes, šeimą, gyvybę, apie tai, kaip atskirti meilę nuo susižavėjimo, kodėl verta išlaikyti skaistumą ir laukti iki santuokos. Vedant mokymus buvo taikomi aktyvūs metodai, padedantys geriau suprasti temas. Dalyviai galėjo diskutuoti su vedančiaisiais, dalytis savo patirtimi mažesnėse grupelėse. Savaitgalio metu taip pat buvo rodomi filmai, kuriuose puikiai atskleidžiamos aptariamos temos. Buvo žaidžiami aktyvūs žaidimai, nes programa intensyvi, todėl reikėjo ir atokvėpio akimirkų.

Susitikime taip pat dalyvavo šeima, kuri dalijosi savo gyvenimo patirtimi, pasakojo apie tai, kaip susipažino, draugavo ir „keliavo“ santuokos link. Šeima papasakojo, su kokiais rūpesčiais susiduria ir kaip juos sprendžia santuokoje. Sutuoktiniai pabrėžė, kad šeimoje svarbiausia bendravimas ir vienas kito supratimas.

Mokymuose dalyviai išgirdo daug asmeninių liudijimų, kurie geriausiai parodo, kaip yra tikrame gyvenime. Dalyviai vėliau dalijosi, kad būtent šie liudijimai labiausiai paveikė ir privertė susimąstyti. Taip pat pokalbiai apie vyriškumą ir moteriškumą grupėse pagal lytį padėjo atsiverti, pamatyti, jog ne vienas esi savo kovose. Savanoriai dalijosi, kad „Pažink save“ savaitgaliai visada skirtingi ir jie patys jaučiasi atnaujinę jėgas bei ryžtą gyventi išpažįstamomis vertybėmis.

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune