LSMU Kauno klinikose paminėta Pasaulinė ligonių diena (2019 02 11)
Paskelbta: 2019-02-13 08:55:57

Nuotraukos – Kęstučio ŠIMATONIO

Vasario 11 d. LSMU Kauno klinikose tradiciškai paminėta Pasaulinė ligonių diena, kurią paskelbė šv. Jonas Paulius II, o pirmas minėjimas įvyko 1993 vasario 11 d. Lurde (Prancūzija). Eucharistijai Šv. Luko koplyčioje už  ligonius ir medikus vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ, koncelebravo Kauno klinikų vyriausiasis kapelionas mons. Artūras Jagelavičius ir kapelionas kun. Domas Paulikas. Kartu meldėsi gausiai susirinkę ligoniai, Kauno klinikų ir LSMU bendruomenių nariai.

Homilijoje arkivyskupas L. Virbalas SJ kalbėjo, kad medicina yra ne tik mokslas ir menas, kaip gydyti ligonius, bet kartu mokslas ir menas rūpintis ligoniu, būti su juo. Ligą dažnai lydi skausmas, kančia ir baimė. Šį labai žmogišką jausmą bandome nugalėti, o tam reikia kito žmogaus šalia.

Ganytojas atkreipė dėmesį, kad Pasaulinę ligonių dieną mes prisimename ne tik ligonius, bet ir tuos, kurie padeda, rūpinasi, – šeimos narius, slaugytojus ir medikus, savanorius. Remdamasis popiežiaus Pranciškaus šių metų Pasaulinės ligonių dienos žinia, arkivyskupas kalbėjo apie savanorių svarbą. Kiekvienam ateis ta diena, kai reikės, kad kažkas paimtų už rankos, tad dovanokime buvimą kartu dabar tiems, kam to reikia. Ligonių slauga reikalauja profesionalumo, švelnumo, laisvai dovanojamų paprastų veiksmų, netgi paprasto paglostymo, kurie leidžia žmogui pasijusti, jog jis yra brangus.

Šventinę nuotaiką giesmėmis palaikė Kauno klinikų vokalinis ansamblis „Kolegės“. Atėjusiems į koplyčią ligoniams buvo išdalyta popiežiaus Pranciškaus žinia 2019 m. Pasaulinei ligonių dienai.

Po šv. Mišių arkivyskupas L. Virbalas aplankė Kauno klinikų Neuroreabilitacijos skyrių, laimino, drąsino ligonius ir padovanojo kiekvienam po dovaną: širdies vaistą „Miserikordiną“, kurį 2013 m. sukūrė lenkai, o išpopuliarino popiežius Pranciškus.

Kauno klinikų dvasinė asistentė Svetlana ADLER-MIKULĖNIENĖ

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune