Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Išleista kard. Vincentui Sladkevičiui skirta proginė moneta (2005.07.05)

2005 liepos 05, 18:26

Liepos 5 d. Vilniuje, Lietuvos banko (LB) muziejuje, visuomenei pristatyta į apyvartą išleista 50 litų proginė moneta, skirta kardinolui Vincentui Sladkevičiui (1920–2000). LB organizuotame renginyje kalbėjęs Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas dr. Jonas Ivanauskas prisiminė kardinolą Vincentą Sladkevičių, kurio gimimo 85-metį netrukus minėsime. Pasak vysk. J. Ivanausko, kardinolas V. Sladkevičius savo asmenyje sujungė bei paliudijo tikrovišką Lietuvos istoriją – pirmasis naujosios Lietuvos istorijoje išgyvenęs tremtį, buvęs prie Nepriklausomybės ir atgimimo lopšio kardinolas ir iki šių dienų išliko artimas daugeliui Lietuvos žmonių, kurie jį vis dar prisimena – jo ypatingą meilę žmogui, plačią širdį, tėviškumą, jautrumą.

Pristatydamas jau keturiasdešimt trečiąją LB išleistą proginę monetą, banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas sakė: „Prasminga, kad ši moneta pasirodė Valstybės dienos išvakarėse. Kardinolas Vincentas Sladkevičius visą savo gyvenimą puoselėjo ir skleidė dvasines vertybes, skatino tikėjimą žmogaus asmens orumu ir jo laisva prigimtimi. Gal tie dalykai kasdienybėje neiškart pastebimi, bet jie labai svarbūs mūsų valstybei, kurios šventę minime”.

Apie žymaus Lietuvos dvasininko gyvenimą pasakojo Kauno arkivyskupijos muziejuje įsikūrusio kardinolo Vincento Sladkevičiaus memorialinio buto vedėja Irena Petraitienė, kelių knygų apie kardinolą autorė, taip pat parašiusi tekstą naujajai monetai skirtam lankstinukui. Ji pasidžiaugė, kad ir po mirties kardinolas tęsia savo misiją skleisdamas žmonėms gerumą, suburdamas bei vienydamas juos, šviesdamas naujajai kartai savo pavyzdžiu.

Naujosios monetos averse pavaizduotas stilizuotas kryžius, dalijantis veidrodinį paviršių į keturias dalis. Averse taip pat yra valstybės herbas Vytis, užrašai: LIETUVA, 2005 ir 50 LITŲ. Monetos reverse matyti kardinolo Vincento Sladkevičiaus portretas, greta iškaltas jo herbas, viršuje vaizdą puslankiu juosia užrašas: KARDINOLAS VINCENTAS SLADKEVIČIUS 1920–2000. Monetos briaunoje įamžinti kardinolo Vincento Sladkevičiaus žodžiai: GYVENKIME GERUMU IR VILTIMI. Monetos dailininkas – vilnietis Giedrius Paulauskis, jo projektus teigiamai įvertino ir Vilniaus arkivyskupijos bažnytinio meno komisija. Moneta nukaldinta iš 925 prabos sidabro, skersmuo –38,61 mm., masė – 28,28 g., paviršius veidrodinis, reljefas matinis, tiražas – 2000 vienetų.

Tai jau trečiasis pinigas, kuriame vaizduojamas dvasininkas: 1993 m. Lietuvos bankas išleido 10 litų monetą, skirtą popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymui Lietuvoje, o 2001 m. – 50 litų proginę monetą, skirtą Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus 200-osioms metinėms.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba

Rotušės a. 14 A, LT-42479 Kaunas,

tel.: (37) 409025, (687) 85387, el. paštas: info@kn.lcn.lt