Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

Kristaus Prisikėlimo šventovės dedikacijos metinės

2005 gruodžio 20, 20:18

Gruodžio 26 d. Kaune bus paminėtos pirmosios Kristaus Priskėlimo bažnyčios dedikacijos metinės. Šia proga tądien 11 val. numatytoms iškilmingoms šv. Mišioms vadovaus Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Po to bus pristatytas naujas dokumentinis filmas apie šią ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai brangią šventovę. Popietę (16 val.) vyks sakralinės muzikos koncertas.

Pirmųjų dedikacijos metinių išvakarėse bažnyčią aplankė bei su atliktais pastarųjų metų darbais susipažino arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir Kauno meras Arvydas Garbaravičius. Per šiuos metus užbaigti bažnyčios išorės tinkavimo darbai, baigiamas sutvarkyti rūsys, suskirstytas į tris atskiras erdves: kolumbariumas, kuriame numatoma laidoti Lietuvai ir Bažnyčiai ypač nusipelniusius asmenis; ekspozicijos salė, kurioje bus pristatomas šios šventovės ir visos mūsų tautos persekiojimų bei išsilaisvinimo kelias; konferencijų-susitikimų salė, talpinsianti iki puses tūkstančio žmonių. Klebono kunigo dekano Vytauto Grigaravičiaus teigimu, ateinančiais metais dar lieka sutvarkyti aplinką. Pasak kun. V. Grigaravičiaus, 2005-aisiais darbų atlikta už 5,1 mln. litų. Rangovo akcinės bendrovės „YIT Kausta“ generalinio direktoriaus Antano Butkaus teigimu, šiemet kaip ir ankstesniais metais, atsisakę pelno už statybos darbus, šventovės atstatymui jie sutaupė kelis šimtus tūkst. litų. Šiais metais gyventojai ir bendrovės Tautos Prisikėlimo simboliu dar vadinamai bažnyčiai paaukojo beveik trečdalį milijono litų, kita dalis finansavimo gauta iš Vyriausybės. Viso nuo 1989 m. šventovės atstatymui išleista per 20 mln. litų, kurie maždaug po lygiai skirti Kauno miesto savivaldybės, Vyriausybės ir  privačių aukotojų bei įvairių organizacijų.

Dedikacijos metinių išvakarėse taip pat paskelbti dailės kūrinių (vitražų, Kryžiaus kelio stočių bei presbiterijos erdvės sutvarkymo) idėjų konkurso rezultatai. Konkursui pateikta 15 projektinių pasiūlymų. Išklausiusi recenzentų  pastabas, kompetentinga vertinimo komisija (ją sudarė Architektų bei Dailininkų sąjungų ir Bažnyčios atstovai) konstatavo, kad aptariamiems dailės kūrinių projektams stinga bažnyčios interjero erdvei stilistiškai adekvačios įtaigios meninės raiškos, išbaigtumo, vieningumo, nepakankamai atspindimos pagrindinės bažnytinės ir pasaulietinės idėjos. Atsižvelgdama į tai komisija, nutarė neskirti pirmųjų vietų, o antrąsias laimėjo dailininkai Zenonas Vaičekonis, Gediminas Lasinskas, Rimvydas Mulevičius ir skulptorius Algimantas Šlapikas; trečiąsias – dailininkai Valmantas Gutauskas, Gabija Trutnevytė ir skulptoriai Algimantas Vaura bei Mantas Jurėnas. Ateityje numatoma surengti antrąjį konkurso turą.

Kauno arkivyskupijos spaudos tarnyba