„Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“ – prieš 50 metų sparnus pakėlusi laisvės kregždė
Paskelbta: 2022-03-18 21:24:27

„Per 17 metų KGB nesugebėjo likviduoti ,,Lietuvos Katalikų bažnyčios kronikos“– tai iš tiesų stebuklas žinant, kiek ši represinė mašina turėjo etatinių darbuotojų ir informatorių. Šitas stebuklas buvo galimas tik todėl, kad Lietuvoje buvo žmonių, apie kuriuos pasakyčiau tą patį žodį – „stebuklas“. Po tiek tamsos ir prievartos dešimtmečių buvo žmonių, kurie už Dievą ir Tėvynę, tiesą ir gėrį galėjo paaukoti viską“, – yra sakęs kardinolas Sigitas Tamkevičius, „Kronikos“ redaktorius, kuris po Vilkaviškio vyskupijos kunigų slaptų susitikimų klebonijose juodžiausio sovietmečio laikotarpiu stojo prie šio pogrindinio leidinio ištakų. Siekta tik vieno – kelti į dienos šviesą Bažnyčios persekiojimą, kurį sovietinė KGB buvo nutaikiusi į kunigus, vyskupus, vienuolius iki paprastų žmonių, tikinčių šeimų, jų moksleivių vaikų.

Pirmoji laisvės vilties kregždė – pirmasis „Kronikos“ numeris – išleistas Simno klebonijoje lygiai prieš 50 metų, 1972 metų kovo 19 d., per Šv. Juozapo iškilmę. 

Kuklus leidinys, pogrindžio sąlygomis plitęs iš rankų į rankas (jo moto buvo „Perskaitęs duok kitam“) ir net pasiekdavęs Vakarus, drąsino žmones Lietuvoje, nešė tiesos žinią pasauliui (slapta gabenama fotojuostose), kaip sovietinėje valstybėje pažeidžiamos žmogaus teisės, kokių skaudžių persekiojimų (iki įkalinimo) patiria jos leidėjai, platintojai, visi, kuriems laisvė ir tiesa buvo neišplėšiamos ir neišduodamos krikščioniškos vertybės.

Šiandien „Kronika“ jau tampa saugotinu paveldu UNESCO. Ji yra įrašyta UNESCO „Pasaulio atminties“ nacionaliniame registre.

Padėkos šv. Mišios už visus „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ leidėjus bus aukojamos Vilniaus arkikatedroje bazilikoje kovo 19 d. 16 val.

Lietuvos ypatingasis archyvas, minėdamas komunistinio režimo nusikaltimų metraščio „Lietuvos Katalikų bažnyčios kronika“ leidybos pradžios 50-ąsias metines, parengė virtualią parodą „Tai buvo Dievui ir Tėvynei“, kurią galima apžiūrėti čia >> 

Kovo 13 d. Šiluvos piligrimų centre atidaryta paroda „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika ir Šiluva". Ją bus galima apžiūrėti iki birželio 25 d.   Apie parodą plačiau portale 15min.lt >> 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune