Atlaidai Šiluvoje, kur vieta ir laikas visiems drauge prašyti taikos ir broliškumo (2022 09 02)
Paskelbta: 2022-09-02 10:11:17

Nuotrauka – Juozo Kamensko, Giedriaus Germanavičiaus (4-a)

Šiluvos piligriminė šventovė, visus metus atvira žmonėms, čia atvykstantiems grupėmis ar pavieniui, rugsėjį švęs garsiąsias Šilines (2021 m. atlaidai fotogalerijoje >>). 

Didieji Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai vyks rugsėjo 7–15 dieną (jų programą ir pamaldas žr.  čia >>). Į juos kasmet tūkstantinėmis miniomis ne tik Lietuvos piligrimai suvažiuoja brangindami ir tęsdami jau daugiau kaip 500 metų čia gyvuojančią unikalią lietuviškų atlaidų tradiciją (istoriškai pagrįsta, jog nuo XVII a. popiežius Pijus VI čia leido švęsti atlaidus visą aštuondienį, o sovietmečiu Šiluvon plūstančių žmonių nesustabdydavo ir KGB užtvaros kiaulių marais).

Karaliene taikos, melski už mus

„Šiais metais ypač meldžiamės taikos intencija prašydami Gerąjį Viešpatį, kad padėtų Ukrainai išsaugoti laisvę ir nepriklausomybę. Meldžiamės ir už taiką bei ramybę mūsų širdyse, mūsų šeimose, mūsų mylimoje tėvynėje Lietuvoje. Todėl atlaidus ir lydės Mergelės Marijos litanijos kreipinys „Karaliene taikos, melski už mus“ – sako Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, kviesdamas į Šilinių atlaidus, kurių tema šiemet „Visi esame broliai“ (pagal naujausios popiežiaus Pranciškaus enciklikos „Fratelli tutti“ mintį).

„Ji mus drąsina nuolat žvelgti į kitą žmogų kaip į savo brolį ar seserį, o į kitas tautas – kaip į didelę pasaulio šeimą, kurioje vieni kitiems privalome padėti ir vieni kitus gerbti“, – sakoma arkivyskupo vaizdo žinioje-kvietime LAUKIAME JŪSŲ NUOSTABIOJE TIKĖJIMO ŠVENTĖJE >>

Atlaidų dienos ir pamaldos

Šilines švęsime aštuonias rugsėjo dienas, o atvykstantys į atlaidus nei vienas neiškeliauja tuščiomis – kiekvienam jie padovanoja ypatingos – įvairaus amžiaus, profesijų, tarnysčių, socialinės padėties žmones suvienijančios – bendrystės švenčiant šv. Mišias dažnai dar rudeniškos giedros nutviekstoje erdvioje, patogioje aikštėje (plytinčioje tarp Šiluvos bazilikos ir Apsireiškimo koplyčios, projekto autorius architektas Gintautas Natkevičius) ar didžiosiose šventovėse.

Atskiromis  dienomis kviečiamos šeimos, jaunimas, moksleiviai, mokslininkai, menininkai, kultūrininkai, žurnalistai, politikai, verslininkai, žemdirbiai, taip pat kariuomenė, teisėtvarkos ir teisėsaugos darbuotojai, kenčiantys ligas, vargą, įvairios organizacijos, ypač besidarbuojančios artimo meilės ir pagalbos srityse. Atskiras dienas švęs ir aktyviai tarnaujantieji Bažnyčioje (kunigai, vienuoliai bei kt.), o pagrindinį atlaidų sekmadienį rugsėjo 11-ąją (su nacionalinės televizijos pagrindinių iškilmių transliacija) švęsime Sinodiniu keliu pasukusios Bažnyčios dieną.

Atlaiduose per visą dieną nuo pat ankstyvo rytmečio iki vakaro sau patogiu metu galima dalyvauti šv. Mišiose pačiomis įvairiausiomis intencijomis, o pagrindinės iškilmės švenčiamos 12 val. su Lietuvos vyskupais. 11 val. ir 17.45 val. bus sakomos katechezės. Per visą dieną vyksta Švč. Sakramento adoracija. 

Po 18 val. vakaro šv. Mišių laiminami vaikai, kuriuos tėveliai atsiveža lankydami Šiluvą po dienos darbų. Asmeniškas ligonių palaiminimas teikiamas po šv. Mišių Artimo meilės ir sveikatos dieną (rugsėjo 9-ąją). 

Rugsėjo 10-ąją, šeštadienį, kai švęsime Šeimų ir jaunimo dieną, 21 val. Šiluvos miestelį apjuos Žiburių procesija. Tai ne vieną sujaudinantis vėlyvo vakaro maldos kelias su Švenčiausiuoju Sakramentu, ypač patraukiantis jaunus žmones. Jaunimas (o ir visi norintys nežiūrint amžiaus) tą šeštadienį kviečiamas išbandyti ir gyvąją piligrimystę bei kelis kilometrus pagal senąsias piligrimystės tradicijas pakeliauti pėsčiomis (žr. Kauno arkivyskupijos Jaunimo centro parengtą programą >> ).

Atvirumas

Pirmą kartą Šiluvos istorijoje bus švenčiama graikų apeigų liturgija, tad kviečiame pasidalyti šia žinia su savo šeimose, bendruomenėse priglaustais Ukrainos karo pabėgėliais  – jie turės galimybę rugsėjo 10 d. 16 val. Apsireiškimo koplyčioje melstis savo gimtąja kalba ir būti užtarti Šiluvos Dievo Motinos, kuriai mes dėkojame, kad buvome užtarti mūsų laisvės kovose ir viltyse (kvietimas ukrainiečių kalba >> ).

Brolišką pakvietimą siunčiame lenkų bendruomenei Lietuvoje, Lenkijoje ir kituose kraštuose, kad jie atrastų Šiluvą kaip piligrimystės centrą (žr. kvietimą >> ). Lenkų kalba šv. Mišios bus aukojamos rugsėjo 9 d. 16 val. taip pat Apsireiškimo koplyčioje.

Daugybę žmonių, kurie prikaustyti ligos patale, yra slaugomi ar globojami, saistomi amžiaus, nepriteklių, darbo pareigų ar kitų rūpesčių ar kurie dar nesiryžta piligrimystei į Šiluvą, žinia iš jos visuose Lietuvos kampeliuose pasieks per transliacijas: „Marijos radijo“, Delfi.lt bei arkivyskupijos kanalais (Šiluvos šventovės YouTube bei FB, arkivyskupijos YouTube). Transliacijos dieną vyks nuo 11 iki 13.30 val. Vakare – nuo 17.45 val. iki 19 val. 

Patarnavimai

Į atlaidus, ieškodami ramybės ir vilties, daug kas atvyksta norėdami susitaikyti su Dievu, rasti paguodos, patarimo, sustiprinimo žodį. Tai bus galima padaryti atliekant išpažintį ar palapinėje „Turiu Tau laiko“, kur žmonės jau yra pamėgę galimybę betarpiškai pasikalbėti su neskubančiais dvasininkais, atsidedančiais vien šiai tarnystei atlaiduose.

Piligrimams pasirengęs pasitarnauti jaunieji savanoriai, seminaristai, arkivyskupijos Caritas. Carito kiemelyje galėsime stabtelėti arbatos ir paremti karitiečių darbus.

Ir šiemet (jau trečius metus) broliškumo dvasia veiks daiktų mainytuvių palapinė „Prikelk naujam gyvenimui“ >>, kurioje dalysimės religinės tematikos daiktais (knygomis, kryželiais ir pan.).

Rugsėjo 11 d., sekmadienį, Kraujo centro palapinėje greta Šiluvos aikštės bus galima dalyvauti kraujo donorytės akcijoje >>

Kultūrinė ir dvasinė aplinka – kiekvienam

Į Šilines atvyksta ir labai laukiami visi, norintys pažinti ir kultūrinę (be kita, Šiluvoje galima atrasti ir režisieriaus Eimunto Nekrošiaus... kėdę – taip gimtinėje bendromis vietos bendruomenės ir menininkų pastangomis šiemet įamžintas jo atminimas), ir dvasinę aplinką ypatingoje Lietuvos vietoje Raseinių rajono miestelyje – vietoje, kurią pats dangus pasirinko, prisiartino ir davė ženklą: čia visais laikais rinktis ir garbinti Dievą, ir visiems drauge prašyti to, ko šiandien labiausiai reikia dėl visų bendro gėrio – taikos ir broliškumo. 

Apie įvairius  meno, kultūros, knygų pristatymų susitikimus atlaiduose kviečiame žr. čia >>    

Susitikime!  

Visa informacija svetainėse www. siluva.lt ir www. kaunoarkivyskupija.lt bei feisbuko paskyrose

 Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune