Šiluvos bazilika gali tapti dvasiniu ryšiu susieta su Didžiąja Mergelės Marijos bazilika Romoje (2022 09 08)
Paskelbta: 2022-09-08 19:36:49

Nuotraukos – Linos Urbonienės

Rugsėjo 8-ąją, užbaigiant Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilmę Šiluvoje,  arkivyskupas Lionginas Virbalas pristatė ypatingą Šiluvos šventovės iniciatyvą – prašyti dvasinės giminystės ryšio su Didžiąja Mergelės Marijos bazilika Romoje.

Šioje Romos bazilikoje gerbiamas Marijos, „Salus populi Romani“ („Romiečių globėjos“), atvaizdas vienas iš seniausių jos atvaizdų Vakarų Bažnyčioje. Prie jo pradėdamas ir užbaigdamas savo apaštališkąsias keliones suklumpa maldai ir popiežius Pranciškus. Jau 300 pasaulio bazilikų yra susivienijusios su šia Bazilika Romoje dvasiniu ryšiu.

Tokį ryšį trokšta užmegzti ir Šiluvos bazilika, kurios didžiajame altoriuje nuo XVII a. pirmųjų dešimtmečių gerbiamas Dievo Motinos su Kūdikiu atvaizdas yra nutapytas pagal tą patį Hodegetria ikonografinį tipą. Šio tipo paveiksluose Dievo Motina vaizduojama kaire ranka laikanti Kūdikį. Marija pagarbiai rodo į savo Sūnų ir visus kreipia į Tą, kuris vienintelis yra „kelias, tiesa ir gyvenimas“ (Jn 14, 6). Plačiau >>

Prašymą Didžiosios Mergelės Marijos bazilikos Romoje rektoriui (su pridedama Bazilikos ir atvaizdo istorija) iškilmingai, Eucharistijos dalyvių akivaizdoje, pasirašė Šiluvos bazilikos klebonas kunigas Erastas Murauskas, savo pritarimą šiai iniciatyvai parašu išreiškė Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas.

 Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune