Daugiau kaip 200 Lietuvos moksleivių ir mokytojų konferencijoje svarstė apie pasirinkimus vartotojiškoje visuomenėje (2022 10 13)
Paskelbta: 2022-10-14 10:33:58

Nuotraukos – Ramvydo Romankevičiaus

Spalio 13 d. Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje vyko pirmoji mokslinė-praktinė konferencija „Gyvenimo kelio pasirinkimas vartotojiškoje visuomenėje“. Renginys sutraukė 220 moksleivių bei mokytojų iš Kauno, Klaipėdos, Biržų, Raseinių, Vilkaviškio, Jurbarko, Jonavos ir Šakių.

Atpažinti savo pašaukimą

Konferencijos metu 8–12 klasių moksleiviai skatinti apmąstyti gyvenimo tikslus ir siekius, ieškoti savojo pašaukimo ir jį atpažinti  bei pasitelkiant savo gebėjimus ir talentus kurti brandžią, atsakingą, autentišką visuomenę. Mokytojai raginti dalytis gerąja patirtimi ir ieškoti naujų būdų bei metodų, kaip padėti jauniems žmonėms atpažinti pašaukimą.

Pradžioje iš įvairių šalies miestų atvykę dalyviai kviesti pajudėti – kartu su Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados komanda jie sušoko „Lietuvos jaunimo dienų 2015“ himną „Kur jūsų lobis, ten ir jūsų širdis“.

Pranešimai ir darbo grupės

Renginio dalyvius iš Šiluvos nuotoliniu būdu iškilmingai pasveikino Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas. Po to konferencijos dalyviai klausėsi Ateitininkų federacijos tarybos nario teisininko dr. Vyganto Malinausko pranešimo „Tarp pašaukimo ir troškimo – ką rinktis?“ bei misionieriaus redemptoristo iš Slovakijos, Lietuvoje tarnaujančio jau ketvirtus metus, kunigo Rastislavo Dluhy pranešimo „Mano mažoji ir Dievo didžioji istorija“.

„Kiekvienas esame pašauktas ypatingiems dalykams, ypatingai misijai. Dabar laikas atsiliepti. Jėzys kviečia. Jis kalba. Jis nori parodyti, koks tu esi mylimas. Palaipsniui nori atskleisti ir tavo misiją. <...> Faustinai Jėzus prabilo per šokį, per vakarėlį, motinai Teresei – važiuojant traukiniu. Visas dangus sulaikęs kvapą laukia, kada gi tu atsiliepsi! – entuziastingai kalbėjo t. R. Dluhy ir pridūrė: – Jėzus yra pagrindinis veikėjas, bet tu irgi esi svarbus. Be tavęs daug dalykų niekada neatsitiktų šiame pasaulyje. Pasakyk Dievui taip!“

Išklausę pranešimų 8–12 klasių moksleiviai su mokytojais dalyvavo darbo grupėse: išsirinkę vieną dominančią kryptį (asmeninės patirties / mokslinės / meninės/ meninės-mokslinės) jie į skirtingas sales keliavo klausytis pranešimų: prezentacijų, vaizdo interviu, išgirsti poezijos ir net stebėti sukurtą šokį. Pranešimus parengė ir pristatė patys moksleiviai.

Pašaukimų sielovada

Galiausiai visi vėl susirinko konferencijų salėje ir išklausė Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos moksleivės Karolinos Lebednykaitės sukurtos dainos „Šiluma“. Gimnazistė dainavo apie laiką, amžinumą ir tikrumą, apie žmogaus pašaukimą mylėti bei gebėjimą atleisti.

Renginio pabaigoje už Pašaukimų sielovadą Kauno arkivyskupijoje atsakingas kunigas Liutauras Vilėniškis apibendrino konferenciją. Jis su Kauno arkivyskupijos Katechetikos centro vadove Benedikta Aiste Cylikaite SF dalyviams įteikė atminimo dovanas ir padėkas.

Renginį vedė Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados komandos narė Kristina Dapkutė, fotografavo šios bendruomenės narys Ramvydas Romankevičius, giesmėmis džiugino jungtinės Kauno šlovintojų pajėgos: Mindaugas, Bernardas, Ramūnas, Rita ir Kristina.

Konferenciją „Gyvenimo kelio pasirinkimas vartotojiškoje visuomenėje“ organizavo Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados komanda, bendradarbiaudama su Kauno arkivyskupijos Katechetikos ir Kauno švietimo inovacijų centrais.

Skirmantė Javaitytė
 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune