„Šv. Valentino dieną KITAIP“ Kaune šventė daugiau kaip 11 tūkst. dalyvių (2014 02 14)
Paskelbta: 2014-02-15 15:53:04

Fotografijos Laimos Lekavičiūtės

Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Šv. Valentino dienos vakarą Kaune daugiau kaip 11 tūkst. žmonių pasirinko švęsti dalyvaudami septintojoje „Valentino dienoje KITAIP“. Antrą kartą ji surengta didžiausioje Baltijos šalyse pramogų arenoje, bet dar neprasidėjus renginiui jau buvo mažai tuščių vietų per visus tris arenos aukštus. Juos užpildė gausūs dalyviai – dauguma jauni žmonės – atvira širdimi priėmę renginio organizatorės – Kauno arkivyskupijos – kvietimą ateiti švęsti meilės, šlovinti Dievo – paties didžiausio meilės šaltinio, džiaugtis jo dovanotu gyvenimu ir jame sutiktais brangiais žmonėmis, su kuriais galima ir svarbu meile dalytis nuoširdžiai, atsakingai ir ištikimai – ne tik šventėje, bet ir kasdienoje.

Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Džiaugsmas, kai gyvename ne sau

Vakaro dalyvius sveikinęs renginio globėjas Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ džiaugėsi organizatorių sugalvotu šventės moto „ Kad mūsų džiaugsmui nieko netrūktų“ (Jn 15, 11) ir sakė per 75 gyvenimo metus, atrodo, suradęs atsakymą, kas iš tikro teikia didžiausią džiaugsmą. Žmogaus gyvenimas džiaugsmingas tada, kai gyvenama ne sau. Arkivyskupas linkėjo ypač jaunimui mokytis daryti gera – tai teiks džiaugsmo, ir šiam džiaugsmo nieko nebetrūks, jo niekas negalės atimti.

Kitas renginio globėjas miesto meras Andrius Kupčinskas sveikindamas minėjo, jog būtent meilę savo šeimai, miestui, tėvynei jis laikąs gyvenimo pagrindu – tik mylėdamas žmogus gali nuveikti daug darbų dėl kitų.

Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Renginio globėjų pasveikinimus palydėjo nuotaikingos jaunų solistų Sashos Song, Monikos Linkytės dainos, įspūdingasis vyrų ansamblio „Quorum“ a cappella dainavimas.

Aistros, jausmai nėra visa meilė.
Kas gražiausia šeimose?

Vakaro dalyviai plojimais ir įdėmiai klausydami sutiko ir asmenišku liudijimu pasidalijusį Vilniaus arkivyskupą metropolitą Gintarą Grušą. Ko labiausiai reikia, kad džiaugsmo netrūktų? Meilė svarbi, neatskiriama žmogaus gyvenimo dalis, net būsimųjų seminaristų ganytojas, būdamas rektoriumi, klausdavęs, ar jie prieš stodami į seminariją buvo kada įsimylėję. „Įsimylėjęs todėl, kad pats Dievas yra meilė. Jei neturi meilės patirties, kaip tu gali spindėti meile kitiems? Mūsų visas gyvenimas yra didis meilės nuotykis, o pirmas meilės pamokas pirmiausia gauname namie, iš savo tėvų“, – sakė arkivysk. G. Grušas. Ganytojas papasakojo dramatiškos ir ištikimos savo tėvų meilės istoriją – Antrojo pasaulinio karo išskirti jie susitiko tik po 12 metų, nežinodami, ar kitas yra gyvas.

Meilė nepilna be ištikimybės, be ištvermės. Meilės jausmai Dievo duoti, patrauklūs, bet jie gali būti pasitelkiami ir kitam išnaudoti, manipuliuoti (tai ypač pastebime šiuolaikinėse prekybos reklamose). Aistros, jausmai nėra visa meilė. Dievas duoda daugiau, Jis bando prasimušti iki mūsų, norėdamas parodyti, jog Jis pats yra Meilė. Arkivyskupas pasidalijo, kaip Dievas per jaunystės ieškojimus jam aiškiai parodė Jo sekimo kelią – tai buvo naujas meilės nuotykio su Dievu kelias.

Savo liudijimą arkivysk. G. Grušas užbaigė malda – prašydamas vakaro dalyviams Šventosios Dvasios dovanos – patirti perkeičiančią ir pripildančią Dievo meilę, kad ja galėtų dalytis ir vieni su kitais.

Fotografija Laimos Lekavičiūtės Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Nuoširdumą, pasitikėjimą, rūpestingumą kaip svarbiausias šeimos narių savybes vakaro dalyviams vardijo liudijusi karininko Vytauto šeima. Kad gyvybė neturi laiko – ji tiesiog yra, ir yra gerbtina nuo pat užsimezgimo iki mirties, o atvirumas vaikams – tai gražiausia šeimos savybė – taip kalbėjo gydytojas Virgilijus Rudzinskas. 13 metų santuokoje gyvenantis VDU KTF dekanas Benas Ulevičius, be kita, liudijo: vos tik pajutusi kokį sunkumą, jų šeima iškart puola į maldą.

„Tavo šlovė tepripildo šią vietą“

Dalį vakaro laiko jauni žmonės linksminosi pakildami iš vietų ir įsisukdami į šokį pagal nuotaikingą diksilendo „Sweetband“ muziką.

Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Svečiai iš Airijos – Ronanas Johnsonas su žmona bei grupe netruko visus įtraukti į šlovinimą nesudėtingomis, bet jautriomis Dievo gyriaus giesmėmis. „Tavo šlovė tepripildo šią vietą“, – aidėjo arenos skliautais, o svečias airių atlikėjas visus patikino: Dievas myli tai, ką Jis mato, Jis šį nuostabų vakarą su meile žvelgia į kiekvieną ir kiekvieno ilgisi.

 Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Fotografija Laimos Lekavičiūtės

Šio atviro, nekomercinio renginio dalyviams jame dalyvavę penki Kauno, Vilniaus, Kaišiadorių, Vilkaviškio vyskupai suteikė Bažnyčios palaiminimą.

Vakarą vedė arkivyskupijos programų koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė ir aktorius Arūnas Žemaitaitis. Jiems talkino Jono Pauliaus II piligrimų centro jaunieji savanoriai. Transliavo LRT Kultūros programa bei Marijos radijas.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune