Vakaras jaunimui „SMEGENŲ PLOVIMAS: ar viskas, ką matau, girdžiu ir skaitau, yra skirta MAN?“ Kaune (2014 04 09)
Paskelbta: 2014-04-10 12:55:43

Balandžio 9 d. Kaune, arkivyskupijos Jaunimo centre, įvyko ciklo „Atvirai apie save ir kitus“ susitikimas tema „SMEGENŲ PLOVIMAS: ar viskas, ką matau, girdžiu ir skaitau, yra skirta MAN?“ kartu su doc. dr. Nijole Liobikiene. Į vakarą atėjo apie 40 jaunų žmonių ne tik iš Kauno (viena grupelė su savo mokytoju atvažiavo iš Babtų).

Pradžioje jaunųjų vakaro dalyvių buvo klausiama, kas jiems yra svarbu ir kaip jiems atrodo, ar mūsų smegenys yra „plaunamos“. Jaunimas aktyviai įsitraukė į diskusiją, pasakojo savo asmenines patirtis ir ką jie mato savo aplinkoje.

Vėliau kalbėtoja pristatė, kad yra „minkštasis smegenų plovimas“, su kuriuo mes kasdien susiduriame matydami reklamas, naršydami internete, bendraudami su bendraminčiais, bei „kietasis smegenų plovimas“, kuriam priskyrė įvairias sektas, stovyklas etc.

Mokslų daktarė kalbėjo, jog esame veikiami „išmokto elgesio“, kuris ateina iš šeimos ir draugų. Jei mums nuolat yra kalbama tik iš vienos pusės, mes tuo patikime ir priimame kaip tiesą. Taip pat mus veikia aplinka – socialinis gyvenimas, tai, ką mes matome visuomenėje, per televizorių, girdime per radiją, naršome internete, ir  kiti dalykai. Svarbiausia – ką darome su informacija, kurią gauname, ir kaip toli leidžiame plėtotis savo fantazijai. Priminė, kad viskas, ką mes matome nors ir trumpai, eina į mūsų pasąmonę ir paskui mūsų gyvenime gali iškilti bet kada, ne itin maloniu momentu ir aplinkybėmis.

Kiekvienam iš mūsų reikalingas kritiškas mąstymas, žinios, kad suprastume, ar tai, kas mums skelbiama, yra tiesa, ar tuo galima pasitikėti. Taip pat reikalinga valia, kad galėtume atsispirti aplinkos poveikiui. Laisvas apsisprendimas reiškia, kad mes laisvai renkamės, kas iš tiesų mums yra vertinga ir naudinga, o kas ne. Kiekvienas žmogus turi siekti gėrio ir tiesos.

Vakaras baigėsi tradicine arbatėle.
 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune