Susitikimų ciklo „Kunigai kavinėse“ vakaras „Penkios meilės kalbos“ (2015 03 12)
Paskelbta: 2015-03-13 10:36:49

Fotografijos Akvilės Minčinkaitės

 

Kovo 12 d. „Daugirdo“ viešbučio kavinėje vyko trečiasis ciklo „Kunigai kavinėse“ susitikimas. Jame tema „Penkios meilės kalbos“ dalijosi kun. Mindaugas Malinauskas SJ, o dalyvavo nemažas būrys kauniečių, ypač jaunų žmonių. Susitikimas buvo šiltas, tėvas jėzuitas stengėsi prakalbinti ir pačius žmones. Jie uždavė klausimų, o pabaigoje aktyviai dalyvavo pasiūlytame teste, norėdami suprasti, kokia gi meilės kalba jie trokšta būti kitų priimti.

Kad meilės kalba labai svarbi bendrystėje tarp žmonių, tai nuolat pabrėžė kun. Mindaugas. Jis pasidalijo mintimis, kokios yra penkios meilės kalbos, kurias pažįstant lengviau atsiliepti į kito žmogaus poreikius ir geriau pažinti save, suvokti, iš kur kyla bendravimo sunkumų (natūralu, jog ne su visais lengva ir paprasta sutarti) bei juos įveikti, kad gyvenimas taptų džiaugsmingesnis.

Remdamasis Gary Chapmanu ir Rossa Campbel, tėvas jėzuitas apibūdino meilės kalbas, skatindamas atpažinti, kokia kalba būdinga patiems ir artimiesiems. Tos penkios meilės kalbos – tai geri, palaikantys kitą žodžiai, tai laikas, praleidžiamas kartu, tai dovanos, tai patarnavimas ir pagalba, tai fiziniai prisilietimai. Pvz., meilės kalbą žodžiais priimantis žmogus jautriai priima kritiką, jam labai reikia padrąsinimo, patvirtinimo (tėvas jėzuitas perspėjo, jog negalima manipuliuoti kito žmogaus meilės kalba, pasinaudoti jo „silpnybe“ ). Žmogus supranta įvairias meilės kalbas, tačiau kiekvienam būdingas ir labiausiai jam tinkantis būdas priimti kitą žmogų, jo siunčiamą žinią. Tėvas jėzuitas paliudijo, jog šių būdų supratimas leido jam pačiam pagerinti savo santykius.

„Meilė – tai pasidalijimas, tad mylėdami tikimės, jog žmogus atsilieps. Žinant kito meilės kalbą, žinai, kaip ja geriau dalytis“, – sakė tėvas jėzuitas, atkreipdamas dėmesį, jog tai reiškia ir pastangas dėl kito žmogaus. Tai reiškia galvojimą apie kitą, dėmesį jam, rūpinimąsi kito poreikiais, tad labai svarbu kalbėtis, reaguoti, stengtis suprasti, ko žmogus nori, tikisi, kokie yra jo lūkesčiai, taip sustiprinti ryšius ir neleisti vieniems nuo kitų atšalti, atitolti.Tėvas jėzuitas, be kita, atkreipė dėmesį, jog ir Dievas žmogų kalbina jam priimtina kalba, pasidalydamas, jog jam asmeniškai padrąsinimas, paguoda ateina ypač iš Šventojo Rašto žodžių.

Atsakydamas į klausimus, kun. Mindaugas pabrėžė, jog tėvams labai svarbu pažinti, kokia meilės kalba priimtiniausia jų vaikams. Ypač buvo padrąsinti tėvai, kurie augina paauglius vaikus. Jei atrodo, kad vaikai negirdi tėvų žodžių, prieštarauja, neklauso, tai dažnai būna tik vaikų bandymas pasitikrinti tėvų meilę. Auklėjant vaikus svarbu sakyti jiems tai, ką reikia, ir kantriai laukti, nenustoti jų mylėti dėl nepaklusnumo. Kantri meilė, kaip viltingai kalbėjo vakaro svečias kun. Mindaugas Malinauskas SJ, vis tiek kada nors laimi, įveikia šaltį, atšiaurumą, į ją vis tiek kada nors atsiliepiama.

Kitas ciklo „Kunigai kavinėse“ susitikimas – balandžio 9 d. 19 val. „Daugirdo“ viešbučio fojė (Daugirdo g. 4) su kun. Kęstučiu Dvarecku tema „Susidraugauti su priklausomybe?“
 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune