Kaune paminėta Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, diena (2015 10 04)
Paskelbta: 2015-10-06 17:36:22

Fotografijos Raimondos Janušauskaitės

Fotografija Raimondos Janušauskaitės

Spalio 4 d. Lietuvoje keturioliktą kartą buvo minima Šv. Pranciškaus Asyžiečio ir Pasaulinė gyvūnų globos diena. Jau treti metai ši šventė minima ir Kaune. Kiekvienais metais į ją susirenka vis daugiau žmonių. Šiemet šventę, kaip ir kasmet, organizavo Kauno Šv. Jurgio konventas, LSMU akademinė sielovada, Kauno senamiesčio draugija, Kaniterapinės pagalbos centras ir Zoologijos sodas.

Kaune šventė prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje minint šv. Pranciškų ir meldžiantis už veterinarijos gydytojus, įvairių veterinarijos tarnybų, gyvūnų globos organizacijų darbuotojus bei savanorius ir gyvūnų mylėtojus. Liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ, kartu meldėsi broliai pranciškonai ir LSMU kapelionas mons. Artūras Jagelavičius. Giedojo Juozo Gruodžio konservatorijos auklėtiniai.

Pamoksle arkivyskupas emeritas kalbėjo apie šv. Pranciškaus Asyžiečio pašaukimą, jo gyvenimą, atkreipė dėmesį, jog savo turtus palikęs jis tapo vargšas. Ganytojas pabrėžė šv. Pranciškaus meilę žmonėms, priminė raupsuotojo pabučiavimą bei, žinoma, šventojo meilę gamtai, gyvūnijai.

Fotografija Raimondos Janušauskaitės

Po šv. Mišių jų dalyviai išėjo iš bažnyčios. Šventoriuje jau laukė susirinkusi minia su savo augintiniais, šalia stovėjo Lietuvos pasienio tarnybos kariai su tarnybiniais šunimis. Arkivyskupas emeritas, LSMU kapelionas bei broliai pranciškonai – gvardijonas kun. Paulius Saulius Bytautas OFM, kun. Julius Sasnauskas OFM ir kiti –  palaimino gyvūnus bei jų šeimininkus. Po palaiminimo buvo einama iškilminga eisena. Kun. Rolandas Taučius OFM giedojo litaniją.

Fotografija Raimondos Janušauskaitės

Fotografija Raimondos Janušauskaitės

Šventės dalyvius pasveikinęs LSMU kapelionas mons. A. Jagelavičius priminė, kad „sekdami šv. Pranciškaus Asyžiečio pavyzdžiu turime išmokti visuose Viešpaties kūriniuose matyti brolius ir seseris, kad, atėjęs pas Kūrėją, galėtų ištarti: Šlovė tau, Viešpatie, su visais Tavo kūriniais“.

Fotografija Raimondos Janušauskaitės

Sveikinimus taip pat sakė br. Bernardas OFM, Kauno miesto mero pavaduotojai P. Mačiulis ir S. Kairys, Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas L. Valiuška, Kauno senamiesčio draugijos vadovė A. Grybauskienė, Zoologijos sodo direktorius A. Didžiokas ir arkivyskupas emeritas S. Tamkevičius.

Fotografija Raimondos Janušauskaitės

Vėliau šventėje koncertavo J. Gruodžio konservatorijos džiazo ir vokalo studijos, vadovaujamos R. Navickienės, mokiniai. Savo šokiais visus džiugino LSMU Veterinarijos akademijos tautinių šokių grupė „Džigūnas“, vadovaujama V. Urbonaitės. Vyko įvairios parodomosios programos su gyvūnais; jų šventėje buvo galima pamatyti pačių įvairiausių. Šiemet brolių pranciškonų rūpesčiu visi dalyviai galėjo nemokamai paskanauti košės ir giros. Šventės dalyvius pasitiko savanoriai ir visus papuošė LSMU akademinės sielovados dovana – lipduku su šv. Pranciškaus Asyžiečio atvaizdu.

Raimonda Janušauskaitė,
LSMU sielovados koordinatorė

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune