Pelenų dienos liturgijoje arkikatedroje – kvietimas į gailestingumą malda, išmalda ir pasninku (2016 02 10)
Paskelbta: 2016-02-11 10:51:59

Vasario 10 d., Pelenų trečiadienį, Bažnyčia pradėjo neeilinį, Jubiliejinių metų, gavėnios laikotarpį – keturiasdešimties dienų pasirengimą Kristaus Prisikėlimui – Velykoms. Pelenų dienos liturgijoje pelenų barstymu ant galvų bei paraginimu atsiversti ir tikėti Evangelija Kauno arkikatedroje bazilikoje visa tikinčiųjų bendruomenė pakviesta į gailestingumą sau ir kitiems.

„Šiandienos Evangelija kalba apie maldą, išmaldą ir pasninką, kurie reikalingi gyvenimo atnaujinimui. Tai susiję tarpusavyje dalykai, o šiais Gailestingumo jubiliejaus metais dar labai svarbu apmąstyti, ką jie kalba apie gailestingumą“, – sakė arkikatedroje vakaro šv. Mišioms vadovavęs arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Išmalda, pasak ganytojo, yra tiesioginis gailestingumo darbas. Geri darbai mus atveria džiaugsmui. Be gailestingumo kitam, be santykio su kitu nepajusime ir džiaugsmo. Tai būtų didis negailestingumas ir sau pačiam neišeiti iš uždarumo prie kito žmogaus.

„Malda – tiesioginė gailestingumo patirtis“, – sakė vyskupas K. Kėvalas, atkreipdamas dėmesį, jog tas, kuris meldžiasi, atsiveria pačiam gailestingumo šaltiniui – Dievui. Viešpats gydo mūsų kančias, negalias, nerimą, tad nesimelsti – tai savęs negailėti. Ypač nerimo daugelis pasaulio dalykų negali sumažinti, atvirkščiai – jį tik padidina. Pasninkas, kaip minėta homilijoj, tai ne vien susilaikymas nuo maisto. Tai evangelinis kvietimas susilaikyti ir nuo kitų teisimo, teisuoliškumo, blogo žodžio kitam.

Vysk. K. Kėvalas savo homilijoje taip pat atkreipė dėmesį į popiežiaus Pranciškaus žinią šių metų gavėniai, o joje – priminimą apie gailestingumo darbus kūnui ir sielai kaip būdą jais budinti savo sąžinę.

Šv. Mišių pabaigoje prieš suteikdamas palaiminimą ganytojas palinkėjo visiems per šią gavėnią tikrai pasiryžti kažką pataisyti ir pakeisti savo gyvenime, kad jame būtų daugiau gailestingumo kitiems ir sau.

 Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

 

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune