Arkivyskupijos muziejuje atidaryta paroda „Nedingę: išsaugoti bažnytinės dailės kūriniai“ (2018 04 13)
Paskelbta: 2018-04-14 16:16:07

Balandžio 13 d. pavakare arkivyskupijos muziejuje atidaryta paroda „Nedingę: išsaugoti bažnytinė dailės kūriniai“. Nors ir su nedideliu kauniečių būreliu, tačiau šiltai ir džiaugsmingai muziejaus darbuotojai pasidalijo gerąja žinia: ekspozicijoje galima išvysti pastaruoju metu sugrįžusius į muziejų bažnytinio meno kūrinius. Pasak muziejininkų, šie skirtingų amžių ir stilių kūriniai vėl telkiami į vieną erdvę. Kitąmet gyvavimo 20-metį švęsiančio muziejaus kolekcija gausėja senųjų, iki karo jam priklausiusių rinkinių. Jau sugrįžo Kauno kunigų seminarijoje buvę priglausti kūriniai, o 2016–2017 metais – eksponatai, negandų metais išsaugoti Vytauto Didžiojo karo muziejuje, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Lietuvos dailės muziejuje.

„Siejame šią parodą su Lietuvos valstybės 100-mečiu, nes jos sąsajos siekia tarpukarį, kai gimė idėja atkurti Bažnytinio meno muziejų, įsteigtą 1935 metais“, – sakė muziejaus vadovas Darius Žukauskas. Šis muziejus buvo uždarytas sulig pirmąja sovietų okupacija. Jau tada dalis eksponatų buvo išblaškyti įvairiose vietose. Nacių okupacijos metais muziejus buvo atkurtas kaip Religinės dailės muziejus (veikė 1941–1944 m.). 1948 m. eksponatai perkelti į arkikatedrą, tuometinį Kauno istorijos muziejų, vėliau – į Kauno kunigų seminariją. Muziejus atkurtas 1999 m. prof. Laimos Šinkūnaitės pastangomis. Prieš trejus metus pradėtas aktyvus darbas siekiant eksponatus sugrąžinti į „antruosius namus“ – dabar veikiantį Kauno arkivyskupijos muziejų, parengti ir pateikti sugrąžintą  jo rinkinį visuomenei.

Parodos atidaryme muziejininkė dr. ses. Kotryna Indrė Šurkutė OSB pristatė susirinkusiems įdomiausius eksponatus. Šiuo velykiniu laiku akys pirmiausia krypo į XVII a. unikalią pergalingąją Prisikėlusio Kristaus skulptūrėlę, į XVIII a. medžio bareljefą, nukeliantį į Paskutinės vakarienės laikus su susijaudinusiais Jėzaus mokiniais, iš kurių vienas netrukus išduos savo Mokytoją. 

Šiek tiek ankstesnio meto parodos eksponatai – istorinių aplinkybių atskirti, o dabar į draugę vėl surinkti du bareljefai su sodriu peizažu, vaizduojantys šv. Jeronimą ir šv. Antaną. Taip pat dviejų tėvų jėzuitų – šv. Stanislovo Kostkos ir šv. Aloyzo Gonzagos skulptūros – tų pačių šventųjų, kurių atvaizdai restauruotose freskose dabar puošia neseniai atnaujintą netoli muziejaus senamiestyje esančios Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios fasadą.

Pirmuosius suskubusius į šią parodą kauniečius muziejaus darbuotojai kvietė pasigrožėti ir kitais eksponatais, o visus maloniai kviečia apsilankyti arkivyskupijos muziejuje (Valančiaus g. 6) kitu laiku. Išsamiau apie muziejų žr. >>.

 Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune