Susitikimas šeimoms „Sutuoktinių gyvenimo ypatumai“ (2018 04 27)
Paskelbta: 2018-05-04 12:20:46

Balandžio 27 d. arkivyskupijos Šeimos centre vyko susitikimas su Indre ir Ramūnu Aušrotais tema „Sutuoktinių gyvenimo ypatumai“. Tai jau aštuntasis susitikimas iš seminarų ciklo „Meilė niekada nesibaigia“, šį kartą skirtas Gyvybės dienai.

Susitikimo pradžioje susirinkusius pasveikino Kauno I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius. Jis kvietė pamąstyti, kas šeimos gyvenime yra svarbiausia ir kiek mes pasiryžę aukotis dėl kito žmogaus. „Pasaulis siūlo viską – tik ne gyvybę. Turime apsispręsti, kas mūsų gyvenime yra prioritetas“, – kvietė mons. V. Grigaravičius.

Sutuoktiniai Indrė ir Ramūnas Aušrotai pasveikino visus artėjančios Gyvybės dienos proga ir trumpai pasidalijo savo trečiojo vaiko gimimo istorija, pabrėždami, kad gyvybė yra dovana ir negali jos turėti tada, kada nori.

Poroje labai svarbu santykių gyvybė, o gyvybės požymis yra augimas. Susitikimo metu Aušrotai rekomendavo daug konkrečių būdų, ką daryti, kad santykis poroje būtų gyvas. Labai svarbu yra vadinamasis „pakylėjantis supratimas“, t. y. kai tikime ir pasitikime, kad kitame yra gėris. Priekaištai mus veda į mirties kultūrą. Kaip konfliktų prevencijos priemonę, susitikimo svečiai rekomendavo poros pokalbius. Sudarius santuoką neatsiranda kažkokia nauja realybė – tai dvi realybės, gyvenančios kartu, ir tos realybės „viena kitą pjauna“. Poros pokalbis padeda įvardyti, kas paliečia, kas skaudina, tačiau reikia atskirti, kur yra sutuoktinio yda, o kur įprotis. Smurtiniam elgesiui būtina pasakyti „stop“.

„Tai, ką Dievas į mus įdėjo, reikia išskleisti. Esame konkretus pumpuras, o pumpure yra visko, kad jis pražydėtų. Šiuolaikinis pasaulis gundo eiti tuo keliu, kuriame neaugame. Poros augimas – konkrečios mažos užduotys, konkretūs maži apsisprendimai. Medis auga lėtai, kartais sunku pamatyti. Santuoka yra kelionė, o ilgoje kelionėje kiekvienas akmenukas, esantis kuprinėje, labai vargina. Poros pokalbis – geras būdas tuos akmenukus išmesti ir palengvinti kelionę“, – kalbėjo Indrė ir Ramūnas Aušrotai.

Susitikimo pabaigoje jie pristatė J. Kentenicho šeimos pedagogikos akademiją ir joje organizuojamus mokymus bei porų susitikimus. Plačiau susipažinti galima www.seimospedagogikosakademija>>.

Kauno I dekanato Šeimos centro informacija

 

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune