Liturginės ir sielovadinės gairės Kauno arkivyskupijoje dėl šv. Komunijos priėmimo į rankas (2020 03 14)
Paskelbta: 2020-03-14 11:24:14

Remiantis 2020 m. kovo 13 d. Lietuvos Vyskupų Konferencijos Pirmininko arkivyskupo Gintaro Grušo Laišku tikintiesiems apie pasikeitimus liturgijoje ir sielovados institucijų veikloje norint apsisaugoti nuo koronaviruso, laikinai leidžiama šv. Komuniją dalinti tikintiesiems į rankas. Šis leidimas galioja iki tol, kol nebus atšauktas.

Šv. Komunijos dalijimas į ranką remiasi sena Bažnyčios praktika, kuri yra paliudyta daugelio Bažnyčios tėvų. Štai šv. Kirilas Jeruzalietis (315–386) tikinčiuosius moko, kaip priimti Viešpaties Kūną į ranką:

„Kas į puotą ateina, yra pakviestas ne duonos ir vyno ragauti, bet Kristaus Kūno ir Kraujo pavidalų priimti. Artindamasis neprivalai žemyn delnais rankų ištiesti ir pirštus išskėsti. Dešinioji ranka turi priimti Karalių, o kairioji padaryti jam sostą. Imk Kristaus Kūną atgniaužta ranka ir atsakyk: „Amen.“ <...> Tada jį suvalgyk. Būk atsargus, kad niekas iš to ant žemės nenukristų. Jei leistum kam nukristi, tai būtų tas pats, lyg vieną savo sąnarį prarastum. Pasakyk man, jei kas nors tau aukso grūdelių duotų, ar tu nesistengtum jų taip paimti, kad nė vienas jų nepražūtų ir nuostolių tau nepadarytų? Čia privalėtum dar atsargesnis būti, nes pražūva ne duonos trupinėlis, o dalykas, vertesnis už auksą ir brangiuosius akmenis“ (Mistagoginė katechezė 5).

Tikintieji turi teisę pasirinkti šv. Komunijos priėmimo būdą – į burną, į ranką arba dvasinę komuniją. Nusprendusieji priimti šv. Komuniją į ranką tesilaiko šių taisyklių.

  • Artindamiesi eilėje prie šv. Komunijos dalintojo, teparodo pagarbos Viešpačiui ženklą (priklaupia arba giliai nusilenkia). Tai tinka daryti tuomet, kai prieš jus stovintis asmuo priima šv. Komuniją.
  • Priimdami komuniją į rankas ištiesiame dešinės rankos delną į priekį, į jį dedame kairį delną. Tai simbolizuoja sostą Karaliui Kristui. Įdėjus ostiją į kairį delną, nesitraukdami nuo kunigo, ją paimame dešinės rankos pirštais ir įsidedame į burną. Delnų kraštai neturi būti užriesti į viršų; priimant Komuniją reikia stengtis nekelti delnų į viršų bei nepaliesti kunigo rankų.
  • Šv. Komunijos priėmimo metu rankos laikomos ramiai, kad Komunijos dalintojas galėtų ramiai įdėti Kristaus Kūną į ranką.
  • Priėmus šv. Komuniją, žengiamas žingsnis į šoną. Patikrinama, ar ant delno neliko Viešpaties Kūno dalelių. Jei tokių būtų, jos taip pat priimamos į burną.
  • Griežtai draudžiama, priėmus šv. Komuniją į ranką, neštis ją rankoje į suolą ar kur kitur.

Tebūnie šis šv. Komunijos priėmimo būdas atliekamas su derama pagarba ir ramybe.

† Algirdas JUREVIČIUS
Kauno arkivyskupijos
apaštalinis administratorius

2020 m. kovo 14 d.
 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune