Pirmajame birželio seminare – komunikavimo kaip Bažnyčios bendrystės ir bendrystės su Dievu tema (2020 06 04)
Paskelbta: 2020-06-05 20:01:49

Labai džiugu, kad laisvesnės karantino sąlygos leido vėl susitikti aktyviai į bažnytinę veiklą įsitraukusiems žmonėms Kauno arkivyskupijos parapijų bendradarbių ugdymo seminare birželio 5 dieną tema „Komunikavimas – esminis būdas gyventi Dievo bendrystėje“. Prisijungė ir bažnytinėse institucijose dirbantys specialistai.

Pirmąją seminaro dalį vedė kunigas Gintaras Blužas OFS, institucinės komunikacijos licenciatas. Pirmoji žinia, kurią išsakė pranešėjas, – kad „kiekvienas katalikas yra atsakingas už komunikaciją. Visi mes esame Bažnyčios „atstovai spaudai“. Bažnyčia negali nekomunikuoti, komunikacija yra išganomosios misijos dalis. Komunikacija turi vesti į bendrystę su Dievu. Pajėgiausia ta žinia, kuri sugeba sukurti bendrystę. Todėl labai svarbu atskirti, kad komunikacija – tai toli gražu nėra tik informacijos perdavimas ar sklaida.

Kunigas Gintaras susirinkusiuosius ragino nebūti samdiniais, o „sirgti“ dėl Bažnyčios, dėl savo parapijos. Padaryti daugiau ir geriau, nei mūsų yra prašoma. Todėl labai svarbu, kokia vidinė komunikacija vyksta pačioje parapijoje, ar ji yra motyvuojanti, palaikanti, įkvepianti žmones. Svarbu suprasti, kad parapija nėra tipiška organizacija, kurioje labai aiškios vidaus ir išorės komunikacijos ribos, joje viskas labai susipynę ir nėra aiškių ribų. Taip pat lektorius pristatė komunikacijos parapijose kryptis, esamo, norimo ir kitų matomo identiteto sąveiką ir geros komunikacijos galimybes juos sujungti.

Savo mokymą baigė popiežiaus Pranciškaus išsakytomis mintimis: „Dalykas, kurio neturėtumėt daryti, – tai reklama. Jums neturi rūpėti tik reklama. Neturite daryti taip, kaip daro kai kurios bedrovės, kurios stengiasi patraukti daugiau žmonių. Jums neturi rūpėti prozelitizmas. Aš norėčiau, kad mūsų komunikacija būtų krikščioniška. Benediktas XVI yra labai aiškiai pasakęs, kad Bažnyčia auga ne prozelitizmo dėka, bet patraukdama savo liudijimu.“ Bažnyčia skelbia Žinią, kuri nėra informacija, bet turi performatyvinį charakterį – keičiantį žmogaus gyvenimą.

Antrąją seminaro dalį vedė grafinių komunikacijos inžinerijų magistras Gediminas Urbonas. Jis dalyviams priminė, kad mūsų tikėjimas apima visus penkis žmogaus pojūčius – regą, klausą, skonį, kvapą ir lytėjimą ir kvietė išsamiau paanalizuoti vizualinę bažnyčios komunikaciją. Lektoriaus mokymas buvo praktinio pobūdžio, pristatant, kad dizainas – kaip tvarkinga spinta, tad ir informacijos pateikimas turi būti informatyvus, tvarkingas ir patrauklus.

Buvo pateikta pavyzdžių, kaip daryti nereikėtų, bei pavyzdžių, iš kurių galimą pasimokyti. Trumpai pristatytos jau žinomos kompiuterinės programos, apie kurių galimybes, kaip maketavimo priemones, turbūt net ir nepagalvojome. Akcentuota, kad tinkamai vizualinę informaciją galima pateikti naudojant turimus išteklius, o ne investuojant savo laiką mokantis naujų ar įsigyjant brangių maketavimo programų. Gediminas priminė, kad pradėdamas daryti skelbimą, plakatą ar kitą vizualinę priemonę visada galvok apie pabaigą – kur, kam ji bus skirta.

Nuoširdžiai dėkojame seminaro lektoriams už pasidalijimą savo žiniomis ir įgūdžiais, dalyviams už įsitraukimą ir norą tobulėti. Tad būkime visi Bažnyčios „spaudos atstovai“, siekiantys ne ją reklamuoti, bet komunikuoti savo tapatybę kaip Jėzaus mokiniai.

Informaciją apie kitus parapijų bendradarbių ugdymo seminarus, vyksiančius birželio mėnesį, rasite čia >> 

Renata Dubauskienė
Misijų projektų koordinatorė

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune