REKOMENDUOJAME: į susitikimą su Jėzumi... kine. IŠRINKTIEJI – serialas, kurį tiesiog turime pamatyti! (įvadinis ir atskirų serijų komentarai)
Paskelbta: 2020-10-15 16:58:33

Kunigas misionierius Kauno arkivyskupijoje, tėvas redemptoristas  Rastislavas Dluhý drauge su VDU Akademinės sielovados ir  arkivyskupijos Pašaukimų sielovados bendradarbiais kviečia mus praturtinti šį neįprastą epidemijos ir dažnai „virtualų“ laiką.

Be kitų jau vykusių renginių (pvz., ekskursijos „Kaunas naujomis akimis“ ir netrukus prasidėsiančio Samuelio kurso), jie siūlo panaudoti neįtikėtiną galimybę prisiliesti bent prie Jėzaus apsiausto krašto žiūrint serialą „Išrinktieji“ (angl. „The Chosen“) ir tuo pat metu meldžiantis, o galbūt kai kam iš tiesų pirmąkart susitinkant Evangelijų Jėzų.  

KAIP PAMATYTI?

Serialo „Išrinktieji“ programėlė

Apple
Android

„YouTube“ kanalu (anglų k., be lietuviškų subtitrų)

Šis 8 filmų serialas yra apie tai, kaip Jėzus šaukia, išsirenka ir nuostabiai keičia žmonių gyvenimą, kaip šie atsiliepia ir tampa misionieriais. Filmą kviečiama žiūrėti savaitgaliais, o arkivyskupijos svetainėje bei feisbuke kiekvieną savaitę pristatome sielovados bendradarbių parengtus komentarus kiekvienai serialo daliai. Pažinčiai su filmo tematika – kunigo Rastislavo su bendradarbiais parengti įvadiniai bei kitų serijų komentarai (žr. apačioje). 

----------------------------------

Dėl Gerosios Naujienos verta nugriauti sienas

Įvadiniai filmo komentarai

Turiu prisipažinti, kad būdamas kunigas dažnai ieškau meno, kuris mane praturtintų ir padėtų augti, taip pat įrankio skleisti Evangelijai. Kalbu apie meną apskritai, apie muziką, filmus ir kitas meno formas. Krikščioniškus filmus, kuriuos esu matęs, dažnai laikau pernelyg kičiniais, išskyrus kai kurias išimtis. Noriu paminėti dvi.

Pirmasis yra Melo Gibsono „Kristaus kančia“. Caviezelis šiame filme vaizduoja Jėzų daugiausia sutelkdamas dėmesį į Kristaus kentėjimą kančioje, su įsiterpiančiais kai kuriais mokymų fragmentais ir didžiaisiais įvykiais – Paskutine vakariene, Kalno pamokslu ir kt. Kančios vaizdavimas yra svarbiausias filme, prisimename jos paveikią grafiką. Taip pat filme pasitelkta kūrybos laisvė, kad būtų galima „sužmoginti“ Jėzų, ypač jo vaikystės prisiminimų momentais ir akimirkose su Motina Marija. Mano nuomone, tai geriausias iki šiol sukurtas filmas apie Jėzaus auką.

Dabar, per karantiną pandemijos metu, atradau naują serialą „Išrinktieji“. Mane taip palietė visos 8 pirmojo sezono serijos, kad apie tai labai dažnai kalbėjau. 2020 m. kovo ir balandžio mėnesiais, tarsi atliepiant į koronaviruso pandemijos situaciją, pirmasis „Išrinktųjų“ sezonas tapo nemokamai prieinamas be jokių apribojimų per serialo kūrėjų sukurtą programėlę, taip pat su lietuviškais subtitrais. Dabar kiekvienas gali jį žiūrėti nemokamai ir „Youtube“ (be lietuviškų subtitrų).

Šis serialas yra biblinis, tai istorinė Evangelijų „vaizduotės meditacija“. Aš tai pavadinčiau vizualine Šventojo Rašto meditacija. Daugelis dvasinių autorių, kaip, pavyzdžiui, šv. Ignacas Lojola, perskaičius Šventojo Rašto ištrauką skatina mus įsivaizduoti sceną, atkreipti dėmesį į joje dalyvaujančius asmenis ir veiksmo aplinką. Laikau šį serialą puikios kūrėjų ir ekspertų komandos vizualine Evangelijos meditacija. Serialo režisieriaus patarėjų ir ekspertų komandoje buvo katalikų kunigas, protestantų pastorius ir Biblijos ekspertas žydas.

Anksčiau žiūrint filmus apie Jėzų atrodė, kad Jis buvo vaizduojamas kaip „daugiau Dievas nei žmogus“ arba „daugiau žmogus nei Dievas“. Šiame seriale Jėzų vaidinantis aktorius Roumie vaizduoja jį labai taikų. Jėzaus juokas ir užtikrintumas sutampa su tuo, koks Jėzus yra mano vaizduotėje, ir netgi nukelia ją į dar neištirtus tolius. Pagrindinis aktorius yra nuostabus Įsikūnijimo nešėjas. Atrodo, kad siužetu tikslingai išryškinamas paklusnumas žmogaus, kuris tuo pačiu metu yra ir dieviškas, bet taip pat vis labiau sąmoningai suvokia savo dieviškumą.

Be Jėzaus Kristaus, kiti svarbiausi veikėjai taip pat gana dažnai vaidina pirmame plane. Galų gale juk jie nešė Jėzaus žinią dar ilgai po žengimo į Dangų. Seriale minia charakterizuojama Mato, Andriejaus, Jokūbo, Jono ir Marijos Magdalietės veidais. Marijos Magdalietės, kurią vaidina Elizabetha Tabish, buvimas nuolat juntamas visame siužete. Serialas pasakoja ir jos atpirkimo kelionę, o rami veikėjos charizma bei žavesys yra būtent tai, kaip aš įsivaizduoju šventumą. Apaštalas Matas apibūdinamas naujai – kaip genijus, bet turintis šiek tiek autizmu sergančiam žmogui būdingų bruožų. Daug serialą mačiusių žmonių buvo Dievo paliesti per Mato asmenį.

Man buvo atradimas, kaip puikiai Izraelio aktorius Shaharas Isaacas vaidina apaštalą Petrą. Nesitikėjau, kad tiek dėmesio bus skiriama Petro ir jo žmonos santykiams. Mane labai sujaudino vaizdavimas moters, siunčiančios vyrą dirbti į Viešpaties laukus, o pats Jėzus švelniai kalbantis ir dėkojantis Petro žmonai už auką.

Dar viena graži staigmena buvo Nikodemas. Būdamas aukštųjų kunigų tarybos narys, jis negalėjo suprasti mokymo apie „gimimą iš naujo“ ir diskutavo su Jėzumi apie tai po nakties skraiste (Jn 3). Erickas Avari šią sceną suvaidina nepriekaištingai.

Mane išties žavi, kaip seriale atskleidžiamas visų tų, kurie seka Jėzų, pasikeitimo procesas. Kokie švytintys, gražūs ir nuostabiai skirtingi jie po truputį tampa. Jie tikrąja to žodžio prasme atgyja! Aš ir pats įsivaizduoju tokį savo paties tapimą nauju vyru.

Be paties filmo, turime daug ko pasimokyti iš to, kaip, dėl sutelktinio finansavimo, „Išrinktieji“ nuo idėjos nukeliavo į daugelio žmonių namus visame pasaulyje. Jei norite pamatyti „Išinktuosius“, atsisiųskite „The Chosen“ programėlę. Čia taip pat galėsite pamatyti asmens vardą, kuris paaukojo, kad galėtumėte nemokamai pamatyti serijas. Žiūrovai taip pat turi galimybę paremti serialą ir būsimus sezonus.

Dabar, Misijų mėnesį spalį, ir koronaviruso metu Evangelijos sklaida per žiniasklaidą yra vienas iš būdų, kaip galime kitiems papasakoti apie Dievo meilę. Dėl Gerosios Naujienos verta nugriauti sienas ir nutiesti naują kelią į tiesą. Nemanau, kad nusivilsite, nusprendę pažiūrėti „Išrinktuosius“. Šis serialas išsiskiria iš viso religinio turinio, kurį esame įpratę matyti medijose. Nepraleiskite progos pamatyti! Patyrinėkite ir pamatykite! Ir tada prašau – pasidalinkite su kitais!

Tėvas redemptoristas Rastislavas Dluhy

I serijos komentarai (parengė kun. Rastislav Dluhý)  

II serijos komentarai (parengė ses. Marija Ieva Valiulytė OSB)

III serijos komentarai (parengė kun. Liutauras Vilėniškis)

IV serijos komentarai (parengė ses. Loreta Armalytė)

V serijos komentarai (parengė kun. Rastislav Dluhý) 

VI serijos komentarai (parengė ses. Marija Ieva Valiulytė OSB) 

VII serijos komentarai (parengė kun. Liutauras Vilėniškis)

VIII serijos komentarai (parengė ses. Loreta Armalytė)

 

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune