Seminaras parapijų bendradarbiams „Skirtingi, bet viena Kristuje“ (2020 10 20)
Paskelbta: 2020-10-23 10:47:42

Spalio 20 d. vakarą maldos grupių vadovai rinkosi į seminarą „Skirtingi, bet viena Kristuje“, kurį vedė VDU Socialinio darbo katedros lektorius ir Kauno „Arkos“ bendruomenės vadovas Gedas Malinauskas.

Savo mokymą jis pradėjo nuo įžvalgos, kad jau Šventajame Rašte galime atrasti darbo su grupe pavyzdžių – tai Jėzaus ir jo mokinių bendravimas. Tai idealiai apibrėžia ir optimalų grupės dydį, ir darbo principus, ir konfliktus, kurie kyla grupės dinamikoje. Panašių klausimų kėlė ir susirinkę maldos grupių vadovai – kaip suvaldyti konfliktus, kaip neatiduoti „viso eterio“ daugiausia kalbantiems, kaip pritraukti naujus narius ir išlaikyti jau esamus, spręsti kitus bendrystės klausimus.

Lektorius akcentavo, kad svarbu žinoti, koks yra besirenkančios grupės tikslas. Kiekvienas dalyvis ateina su savais lūkesčiais, tad svarbu nuolat grįžti prie grupės tikslų aptarimo. Grupė yra nuolat procese, jos dinamika kaip švytuoklė pakyla ir vėl gali kristi žemyn iki pirminio taško. Būtent tikslas ir dėmesys tikslui leidžia grupei veikti. Svarbu, kad tikslai būtų aiškūs ir  nebūtų neišsakytų, paslėptų tikslų.

Konfliktai taip pat yra neišvengiama grupės gyvavimo dalis. Tai sąlyga grupei augti. Konfliktų vengimas ar jų ignoravimas, užglaistymas – tiesiausias kelias į grupės pabaigą. Svarbu nebijoti išeiti iš komforto zonos ir įsivardyti, kas vyksta grupėje. Atrodo, niekas nenorime konfliktuoti, bet grupės dinamikoje tai neišvengiama. Čia svarbu refleksija ir grįžtamasis ryšys, kiekvieno dalyvio pozicija ir savijauta.

Gedas Malinauskas su seminaro dalyviais dalinosi asmenine patirtimi iš tikėjimo kelionės su grupe. Spalvingais pavyzdžiais paįvairino teorines žinias, į mokymą įtraukdamas ir seminaro dalyvius, keldamas klausimų bei drauge ieškodamas atsakymų.

Po mokymo dalyviai prie arbatos dalijosi įspūdžiais ir savo patirtimis iš grupių veiklos. Džiaugėsi radę atsakymus į rūpimus klausimus, nuoširdžiai dėkojo seminaro lektoriui. Jau su tamsa išsiskirstė turėdami viltį, kad pavyks vėl gyvai susirinkti į antrąją šio seminaro dalį lapkričio 17 d., kai bus aptariamas vadovo vaidmuo grupėje.

Renata Dubauskienė, 

Kauno arkiyskupijos Misijų projekto koordinatorė

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune