Seminare šeimoms mokytasi atviro bendravimo (2021 06 22)
Paskelbta: 2021-06-28 17:16:07

Birželio 22 d. sutuoktinių poros susirinko į antrąją seminaro „Atviras bendravimas ir intymumas šeimoje“ dalį. Seminaro vedėja dr. Nijolė Liobikienė seminarą pradėjo klausimu, kas yra intymumas.

„Intymumas – tai sakralumas, gerumas. Jis siejasi su žmogaus vidiniu grožiu, su pasitikėjimu ir saugumu. Intymumas, kai gali būti savimi ir žinai, kad nebūsi pasmerktas. Tai priėmimas, kai gali atsiverti. Tai brangenybė, didžiausia dovana“, – tokiomis savo įžvalgomis dalijosi seminaro dalyviai.

Lektorė akcentavo, kad intymumas apima visą asmenį  – mąstymą, kūną, dvasią, psichiką. Tobulas intymumas siejasi su atvirumu, kai sutuoktiniai vienas kitam visą save atiduoda ir vienas kitą priima. Kai poroje yra atvirumas, seksualinis intymumas taip pat bus geras. Intymumui reikia tam tikros aplinkos, kur sutuoktiniai jaustųsi saugūs, netrukdomi, nesusipykę ar kt. Intymumas be vidinės brandos sunkiai įmanomas. Taip pat jis yra kintantis ir priklauso nuo įvairių aplinkybių: vaikučio gimimo, sveikatos, nuovargio, amžiaus, hormonų kaitos ir kt.

Tėvams svarbu suprasti, kad apie intymumą jie turi kalbėti su savo vaikais, kad jie ne su kiekvienu suaugusiuoju kalbėtų, kad nerodytų visų savo kūno dalių, kad ne visus žmones įsileistų į namus ir pan. Labai svarbu apie intymumą kalbėti su paaugliais, mokyti juos būti savimi, sugebėti atsispirti kitų primetamiems dalykams, būti laisvais pasakyti „Ne“.

N. Liobikienė taip pat papasakojo apie palaimintąjį Teofilių Matulionį, kuris buvo tikros vidinės laisvės žmogus, darė tai, kuo buvo įsitikinęs ir šventai tikėjo.

Seminaro pabaigoje dalyvius smuiko muzika džiugino dvi atlikėjos – mama Jolanta ir jos dukrytė Smiltė.

Kauno arkivyskupijos Šeimos centro informacija

 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune