Malda už iškeliavusius į amžinybę Kauno akademinių bendruomenių narius (2021 11 03)
Paskelbta: 2021-11-04 09:03:59

Nuotraukos – Vaidos Spangelevičiūtės-Kneižienės ir Raimondos Balandės

Lapkričio 3 dieną, tebesitęsiant Vėlinių aštuondieniui, Kauno akademinės sielovados bendradarbiai pakvietė į jau daugelį metų besitęsiančią tradiciją stabtelėti maldoje atsimenant iškeliavusius į amžinybę miesto akademinių bendruomenių narius.

Šį kartą drauge su aukštųjų mokyklų bendruomenėmis jungėsi arkivyskupijos jaunimas, kaip įprastai susirenkantis į maldą arkikatedroje pirmaisiais mėnesių trečiadieniais.

Vakaro šv. Mišioms vadovavo Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, drauge koncelebravo aukštųjų mokyklų kapelionai – kunigas Petras Pichas, kunigas redemptoristas Peteris Hertelis, monsinjoras Artūras Jagelavičius, „Opus dei“ prelatūros kunigas Pablo Gil Nogues, Almatoje tarnaujantis ir Lietuvoje viešintis kunigas Kastytis Šulčius, prelatas Vytautas Steponas Vaičiūnas OFS, Kauno arkikatedros vikaras bei ceremonijarijus kun. Artūras Kazlauskas.

Eucharistijoje patarnavo diakonai Benas Ulevičius bei Darius Chmieliauskas, taip pat Jono Pauliaus II piligrimų bendruomenės jaunuoliai. Giedojo Irmantas Ramanauskas bei Jono Pauliaus II piligrimų bendruomenės jaunimas.

Kauno arkikatedroje buvo parengtas stendas, kuriame surašyti Kauno  aukštųjų mokyklų bendruomenių mirusiųjų artimųjų bei kolegų vardai. Intencijas už mirusius iki šio vakaro akademinių bendruomenių nariai galėjo siųsti ir vienytis maldoje drauge su universitetų bei kolegijų bendruomenėmis.

Homilijoje arkivyskupas Kęstutis akcentavo tris žodžius, svarbius šios dienos Evagelijoje.

Ėjo. Jėzui ėjo drauge su gausiomis miniomis. Jėzus žmonijos istorijoje ėjo kartu su žmogumi. Apie tai yra visas Naujasis Testamentas, apie tai visa mūsų istorija bei asmeninės patirtys. Nors kartais ir nejaučiame, turime pasitikėti, kad Jis yra drauge mūsų kelionėje.

Atsigręžė. Mūsų gyvenime yra akimirkų, kai gerai jaučiame Dievo prisilietimą, kai ypatingai išgyvename Jo artumą. Arkivyskupas priminė, kad kiekvienas iš mūsų turime patirties, kai išgyvenome Dievo atsigręžimą į mūsų gyvenimą. Ir tai yra Dangaus blyksnio patirtis, stiprinanti mus kasdienybėje.

Mokinystė. Jėzus kalba apie mokinystę, kuri turi kainą. Santykis su Dievu yra toks brangus, kad į jo vietą negali būti statomas joks kitas santykis, net ir su artimiausiais šeimos nariais.

Ar mes esame tokio nusiteikimo? Žmogus turi sverti, ką brangiausio gali padovanoti Viešpačiui.

Arkivyskupas kvietė užduoti sau klausimą: ar esame pasiruošę paaukoti Viešpačiui tai, ką turime geriausio? Ganytojas kvietė Dievo akivaizdoje apmąstyti savo gyvenimą ir dovanoti tai, ką galime, tai, kas mums brangiausia, nes būtent šie dalykai mus labiausiai augina santykyje su Dievu. Arkivyskupas kvietė apmąstyti, ar šiandien kasdienybėje jaučiame Dievo artumą, ar jaučiame, kad Jis keliauja kartu su mumis?

Mišių pabaigoje arkivyskupas pakvietė susirinkusiuosius „Viešpaties angelo“ malda užtarti visus iškeliavusius į amžinybę akademinių bendruomenių narius.

Onos Eigirdaitės informacija
 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune