Paskaita Šeimos centre apie genetikos pasiekimus bei eksperimentų pavojus (2023 05 16)
Paskelbta: 2023-05-19 09:55:04

Gegužės 16 d. vakarą Kauno arkivyskupijos Šeimos centre vyko paskaita- seminaras tema „Atmintis, kurią gauname iš senelių ir perduodame vaikams: genai.“ Savo žiniomis su sužadėtinių rengėjais ir kitais Šeimos centro bendruomenės nariais dalijosi biomedicinos mokslų daktaras biofizikas Paulius Ruzgys.

Įvade trumpai, su pavyzdžiais mokslininkas pristatė genų veikimą ir pagrindines molekulinės biologijos dogmas. Dalyviai susipažino su imprintingo teorija ir atliktais tyrimais bei drauge su seminare dalyvavusiais medicinos gydytojais nagrinėjo galimas analogijas su naujagimio ir mamos ryšio formavimusi.

Buvo kalbama apie naujausias mokslo galimybes ir natūraliai Šeimos centro lankytojams kylančius klausimus. Kas būtų, jei vaikai būtų sukuriami iš dviejų moteriškų ląstelių? Kuo ir ar skiriasi vaikai, auginami laboratorijose, nuo pagimdytų natūraliai? Kokia genetinių pasiekimų nauda gydant mirtinas ligas ir siekiant ilgaamžiškumo? Lektorius taip pat pristatė naujausius epigenetikos atradimus. Dalyviai atnaujino žinias kamieninių ląstelių srityje ir aptarė su naujausiais tyrimais susijusius moralinius / etinius aspektus bei jų „apėjimo“ galimybes. Taip pat susipažino su telegonijos teorija.

Trumpai buvo stabtelėta prie to, kaip sparčiai mokslas plėtojasi tose kultūrose, kuriose nesivadovaujama krikščioniškomis vertybėmis, ir kur tai veda. Išdiskutuotos galimos nevaldomo eksperimentavimo su genais pasekmės bei pavojai ir kodėl mūsų regione vadovaujamasi konservatyviu požiūriu.

Diskusijos netilo, temų gausa ir įvairovė keitė viena kitą. Laikas prabėgo nepastebimai. Dr. Paulius Ruzgys maloniai ir išsamiai atsakė į visus dalyviams kilusius klausimus, o bendra malda suvienijo bendrystėje.

Kauno arkivyskupijos Šeimos centro informacija

 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune