Kauno I dekanato kunigų konferencijoje naujai aptarti pastoracijos akcentai (2022 10 21)
Paskelbta: 2022-10-24 11:31:00

Nuotraukos – Kauno I dekanato

Spalio 21 dieną susirinkę Šventojo Kryžiaus (karmelitų) parapijoje Kauno I dekanato dvasininkai aptarė šio meto pastoracijos aktualijas. Konferencijoje dalyvavo Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas bei miesto parapijų ir rektoratų klebonai, rektoriai, kiti tarnaujantys kunigai.

Susitikimas pradėta arkivyskupo vadovaujama Valandų liturgijos (Dienine) malda. Vėliau Kauno I dekanato dekanas monsinjoras teol. lic. Vytautas Grigaravičius pasidžiaugė, jog kunigai atvyko susitikti ir kartu pasikalbėti aktualiais klausimais. Pasak dekano, kiekvienais metais pradedant naują pastoracinį sezoną svarbu iš naujo išryškinti prioritetus.

Vėliau į kunigus kreipęsis arkivyskupas K. Kėvalas pasidžiaugė galimybe kartu pasikalbėti, išgirsti vieniems kitus, pasidalyti pastoracinių metų vizija, susipažinti su konkrečiomis pastoracijos situacijomis bei problemomis.

Arkivyskupas aptarė arkivyskupijos pastoracijos centrų veiklą. Daugiausia dėmesio šiuo metu skiriama jaunimo pastoracijai. Arkivyskupijos Jaunimo centre šiuo metu įvyko vadovų kaita. Vienas pagrindinių arkivyskupijos Jaunimo centro veiklos tikslų, pasak arkivyskupo, yra aktyvinti jaunimo sielovadą dekanatuose ir parapijose. Parapijos jaunimo sielovada turi būti atskirta nuo katechezės. Akcentuota svarba turėti karitatyvinės veiklos koordinatorių parapijose, gebantį bendradarbiauti su įvairiomis savivaldybės organizacijomis. Pasak arkivyskupo, iš pasaulietinės valdžios pusės yra noras yra bendradarbiauti, ypač Carito vykdomose veiklose.

Pagrindinė Šeimos centro užduotis – sužadėtinių rengimas. Tačiau šalia to turi būti pagelbstima šeimoms, susiduriančioms su smurto artimoje aplinkoje, krizinio nėštumo iššūkiais ar kitomis problemomis. Parapijose daug dėmesio turi būti skiriama šeimų sielovadai – čia deramą dėmesį turi atrasti visos šeimos, todėl  atsakingajam už šeimų sielovadą parapijoje asmeniui svarbu užmegzti santykį tarp konkrečių šeimų ir arkivyskupijos Šeimos centro.

Parapijose dirbantys katechetai, pasak arkivyskupo, turi gebėti suorganizuoti sutvirtinamiesiems „Alfa“ savaitgalį, kurio negalima praleisti. Arkivyskupas dar kartą priminė atlygio katechetams už vaikų ir jaunuolių rengimą sakramentams svarbą. Pastoracinėje veikloje reikalingas finansų skaidrumas ir atskaitomybė parapijos bendruomenei už finansinę parapijos situaciją.

Konferencijoje vėl naujai akcentuota pašaukimų sielovada. Šiandien tai visų darbas, kadangi pašaukimų skaičius mažėja. Atkreiptas dėmesys į darbą su ministrantais, aptartos akademinės sielovados Kauno mieste perspektyvos.

Pabaigoje aptarti einamieji klausimai. Susitikimas baigtas bendryste prie arbatos puodelio.

Kauno I dekanato informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune