Seminaras apie socialinį vaikų ir paauglių ugdymą (2014 12 02)
Paskelbta: 2014-12-03 20:06:52

Gruodžio 2 d. arkivyskupijos Katechetikos centre vyko kvalifikacinio seminaro „Vaikų ir paauglių (11–14 metų amžiaus) solidarumo ir socialinio aktyvumo ugdymas religiniame gyvenime“ I dalis.

Seminaro vedėja ses. dr. Fausta Rasa Palaimaitė pristatė sunkią vaikų situaciją įvairiuose pasaulio kraštuose, kai vaikai miršta badu arba yra prievarta įtraukiami į karines grupuotes. Vaikai yra verčiami vergais, dirbančiais nežmoniškomis sąlygomis. Lektorė skatino klausant žinių mąstyti apie tai iš vaikų perspektyvos. Jeigu Ukrainoje žūsta kariai, vadinasi, vaikai netenka tėvų, lieka našlaičiais. Siaubingiausias dalykas vaikui yra likti vienam, niekam nereikalingam. Turime galvoti apie tai, kad neštume jų kančias Dievui ir galvotume, kaip jiems padėti.

Sesuo Fausta kalbėjo apie Lietuvos vaikus ir jaunimą, kurie yra įsprausti į konkurencinę sistemą, dūsta nuo žmogiškų tarpusavio santykių trūkumo. Leidinys „Vaikų ir paauglių programos Jaunieji misionieriai (JAM) įdiegimo gairės“ sugalvotas kaip būdas padėti jaunuoliams nustoti konkuruoti bei vertinti save ir kitus pagal pasiekimus. Priimti save (ir kitus) kaip vertus meilės bei pagarbos, neatsižvelgiant į studijų, sporto ar meno pasiekimus.

Lektorė ses. dr. Fausta Rasa Palaimaitė papasakojo, kaip gimė Jaunųjų misionierių judėjimas. Po Prancūzijos revoliucijos Nansi (Nancy) vyskupas Charlesas de Forbin-Jansonas paprašė Prancūzijos vaikų gelbėti Kinijos mažylius, kurie dėl nepritekliaus ar savo lyties buvo žudomi. Vaikai ryžosi kasdien melstis Mergelei Marijai ir sutaupyti po vieną pensą per mėnesį. 1843 m. Jaunieji misionieriai jau veikė Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Anglijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje. Po metų asocijacija taip pat veikė ir Kinijoje, kur tikinčios moterys ėjo nuo namų prie namų ieškodamos vaikų, atsidūrusių mirtiname pavojuje. Kinijoje atsirado vaikų namai, išlaikomi Europos vaikų, ir jų auklėtiniai gavo puikų krikščionišką auklėjimą bei išsilavinimą.

Lektorė vaizdingai pateikė „12 Jaunųjų misionierių įdiegimo žingsnių“; papasakojo, kokius darbus jaunieji misionieriai gali nuveikti.

Seminare dalyvavo tikybos mokytojai bei parapijų katechetai, besidomintys socialiniu vaikų ugdymu. Visi seminaro dalyviai gavo dovanų knygelę „Vaikų ir paauglių programos Jaunieji misionieriai (JAM) įdiegimo gairės“.

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune