Arkivyskupijos kronikos nuo 2002 m. archyvas

T. L. Baliūno SJ fotografijos paroda Jėzuitų vienuolyne (2009.03.15)

2009 kovo 15, 08:29

Kovo 15 d., po sekmadienio 10 val. šv. Mišių, Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios lankytojai neskubėjo namo. Jie gausiai dalyvavo Kauno jėzuitų namų vyresniojo t. Ladislovo Baliūno SJ fotografijos parodos atidaryme vienuolyno salėje. Evangelizacinės šventės rektorate proga čia bei erdviame koridoriuje surengta nuo mokyklos suolo, jau 40 metų, fotografuojančio tėvo jėzuito darbų paroda, pavadinta daugumos eksponatų temą pristatančiu pavadinimu „Jūra jūruže, jūra motinėle...“.

Renginį vedė Jėzuitų bažnyčios rektorius t. Rytis Gurkšnys SJ, dalyvavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, kiti tėvai jėzuitai, rektorato bendruomenės nariai, Jėzuitų gimnazijos mokytojai. Tarp nuoširdžių sveikinimų autoriui nuskambėjo solistės Jurgitos Šalčiūtės atliekamos dainos (akomponavo Mindaugas Radzevičius).

T. Ladislovą pasveikinęs arkiv. S. Tamkevičius palinkėjo jam daugiau tokių darbų. Ganytojas sakė, kad šiuolaikinis menas neretai siekia priblokšti, sukrėsti, tačiau ne visada praturtina žmogaus dvasią, o pažvelgęs į šias gražias fotografijas kiekvienas išsineš dėkingumą Viešpačiui, kad leido mums ir mūsų protėviams gyventi prie Baltijos jūros.

Savo brolio jėzuito menine kūryba nuoširdžiai pasidžiaugęs t. K. Ambrasas SJ atkreipė dėmesį, jog tarp jėzuitų yra įvairių profesijų ir sugebėjimų atstovų. T. K. Ambrasas padėkojo už daugybę užfiksuotų netikėtų gamtos grožio akimirkų, kurias t. Ladislovas įamžina ir kelionėse, jose nesiskirdamas su filmavimo kamera ir fotoaparatu, neretai netgi smarkiai rizikuodamas.

T. Ladislovą pasveikino Vanda Vasiliauskaitė, „Ūkininko patarėjo“ korespondentė, kuri su autoriumi drauge mokėsi ir jau vaikystėje matė jo užsidegimą fotografuoti; rektorato bendruomenės vardu sveikinimo žodį tarė Asta Kizevičienė.

„Dėkoju Jums ir Dievui, kad esam čia, grožimės nuostabiu Viešpaties sukurtu pasauliu“, – sakė vienuoliškai kuklus t. Ladislovas Baliūnas SJ dėkodamas už dėmesį savo darbams, kurių jis nepavadinęs specialiai tam, kad kiekvienas į juos žvelgdamas pabūtų su savo mintimis ir atrastų dvasinį poilsį.

Pirmą kartą nuo pirmųjų parodų Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko parapijoje, Kairių pagrindinėje mokykloje surengta tokio dydžio paroda 20 metų laikotarpiu darytomis nuotraukomis išsamiai atskleidžia Baltijos jūros grožį visais metų laikais, kelios nukelia į tolimas t. Ladislovo aplankytas šalis. Paroda veiks visą mėnesį, iki balandžio 15 d. Jėzuitų vienuolyne (Rotušės a. 7).

Šiame renginyje su savo kūryba – dviem ikonomis supažindino ir kitas jėzuitas – t. Vytautas Sadauskas SJ. Prie Kelio Madonos ikonos (dabar saugoma Romoje, Jėzaus bažnyčios koplyčioje) yra meldęsis šv. Ignacas Lojola, o malonėmis garsus Ksaverų pilies Nukryžiuotasis (XIII a., Baskų kraštas Ispanijoje) dėmesį traukia neįtikėtina kančios ir šypsenos derme.

Kauno arkivyskupijos informacijos tarnyba, tel. 40 90 25, el. p. info@kn.lcn.lt