Kauno arkivyskupijos Šeimos centro stovykla-mokymai „Būti tėvais“ (2023 07 14–16)
Paskelbta: 2023-07-28 15:33:33

Nuotraukos – Kauno arkivyskupijos Šeimos centro

Liepos 14–16 d. Kulautuvos rekolekcijų namuose vyko tėvystės įgūdžių ugdymo stovykla-mokymai „Būti tėvais“. Į mokymus susirinko ne tik dalyviai, kurie nori tapti geresniais tėvais, bet ir tie, kurie įgytomis žiniomis ir patirtimi pasirengę pasidalyti su kitais tėvais – pirmiausia tais, kurių vaikai parapijose rengiasi Pirmajai Komunijai.

Mokymus vedė dr. Nijolė Liobikienė ir Kauno arkivyskupijos Šeimos centro priklausomybių konsultantė Virginija Blaževičienė. Įgyti žinių ir praktinių įgūdžių, pasiruošti paauglystei, išmokti tvarkytis su savo ir vaiko pykčiu, sužinoti, kaip vesti tėvų grupę parapijoje – tokius lūkesčius išsakė mokymų dalyviai. Pirmąją mokymų dieną N. Liobikienė supažindino su temomis, kurios svarbios auginant paauglius. Ji akcentavo, kad savo vaikams esame geriausi tėvai, o paauglystė ir jos keliami iššūkiai yra neišvengiamas laikotarpis. Todėl labai svarbu augti kartu su savo vaikais, išklausyti, klausti, o ne vien dalyti patarimus ar kontroliuoti.

„Pats giliausias kiekvieno žmogaus troškimas yra mylėti ir būti mylimam. Mes matome tik elgesį – tarsi ledkalnio viršūnę, o mūsų jausmai, mintys, lūkesčiai „yra po vandeniu“. Todėl svarbu, kad mes pastebėtume ne tik atšiaurų paauglio elgesį, bet atpažintume ir jo jausmus bei troškimus“, – kalbėjo lektorė.

Mokymai tęsėsi iki vėlaus vakaro, o po vakarienės visi susirinko prie laužo, kurį su džiaugsmu sukrovė ir kurstė dalyvių vaikai. Čia vyko diskusijos, skambėjo dainos, o kukurūzų kepimas, gaivus pušyno kvapas ir laužo šviesa leido pajusti tikrą stovyklos atmosferą.

Šeštadienio rytą pradėję malda, dalyviai tęsė mokymus, o vaikai susirinko į edukacinį muilo gamybos užsiėmimą, kuriame sužinojo, kaip atsirado muilas ir kokie jo gamybos ypatumai. Kaip tikri muilo gamybos ekspertai vaikai kūrė savo formas ir muilo ornamentus, o visa užsiėmimo erdvė pakvipo kvapiaisiais eteriniais aliejais. Užsiėmimo dalyviai pasigamino švelnius bei įdomios formos muiliukus, kuriais pažadėjo išmuilinti visą šeimą. Tuo metu tėveliai, susiskirstę į mažas grupeles, dalijosi savo vaikų paauglystės patirtimi ir iššūkiais.

Vėliau Virginija Blaževičienė tęsė mokymus apie priklausomybes ir paaugliams kylančius pavojus. Ji drąsino tėvus nebijoti būti autoritetais savo vaikams ir nustatyti aiškias ribas. Buvo aptartos ne tik cheminės priklausomybės, bet ir šiuolaikinės priklausomybės nuo įvairių technologijų, jų prevencija bei pagalbos būdai.

Po pietų tėvai gilinosi į praktinius bendravimo su paaugliais įgūdžius ir aptarė konkrečias situacijas. Tuo tarpu vaikai vyko į netoli Kulautuvos esantį Bubių kaimą, kur apsilankė menininko Tado Vosyliaus lietos dervos dirbinių muziejuje, o Jančarų šeimos sodyboje žaidė ir vaišinosi. Nors diena buvo įtempta, atsigauti visi galėjo Kulautuvoje vykusiame bardų festivalyje „Akacijų alėja“.

Sekmadienio rytas buvo skirtas dalyvių refleksijoms, klausimams ir mokymams aptarti, o šv. Mišiose Kulautuvos Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje visi susirinkusieji meldėsi už mokymų dalyvius, savanorius ir Šeimos centro bendruomenę.

Nauji tėvystės įgūdžių ugdymo mokymai Šeimos centre prasidės rugsėjo 20 d.

Kauno arkivyskupijos Šeimos centro informacija
 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune