Konferencija Kaune apie klinikinę pastoraciją ir į pacientą orientuotą sveikatos priežiūrą (2024 02 07)
Paskelbta: 2024-02-20 15:06:02

Sveikatos priežiūra vis labiau atsigręžia į asmenį, nuo organo ar ligos gydymo – prie pagalbos žmogui gyventi su liga. Požiūris keičiasi nuo mechaninio gyvenimo trukmės ilginimo prie gyvenimo kokybės – prasmingo gyvenimo galimybės įgyvendinimo.

Vasario 7 d. LSMUL Kauno klinikų Didžiojoje auditorijoje vyko tradicinė, jau šeštoji konferencija, skirta Pasaulinei ligonių dienai paminėti. Šių metų konferencijos tema „Klinikinė pastoracija. Į pacientą orientuota sveikatos priežiūra: tarp svajonės ir realybės". Ją surengė LSMUL Kauno klinikos, LSMU Slaugos fakulteto Slaugos klinika, Išplėstinės slaugos asociacija, VDU Katalikų teologijos fakultetas, „Gydytojai už gyvybę“ asociacija, partneriai – Kauno arkivyskupija, „Marijos radijas“.

Konferencijos dalyvius, kurie atvyko į Kauno klinikas ar stebėjo nuotoliu, pasveikino Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius, LSMU Slaugos fakulteto dekanė prof. Jūratė Macijauskienė, Kauno arkivyskupas metropolitas dr. Kęstutis Kėvalas.

Konferencijoje buvo siekiama atskleisti supratimą apie paciento ir jo artimųjų svarbą dalyvaujant gydymo komandoje bei procese su savo pareigomis ir atsakomybe.

Pirmojoje dalyje pranešimus skaitė gydytojas, pacientų atstovė, slaugytoja ir ligoninės kapelionas. Buvo pristatytas jau gyvuojantis pavyzdys, kur dirba įvairių sričių specialistų komanda ir su kokiais iššūkiais jie susiduria, – Kauno klinikų Neuroreabilitacijos skyrius. Jo pasiekimus ir iššūkius pristatė skyriaus vadovas prof. Raimondas Savickas. Buvo pristatytas pacientų ir jų artimųjų bei slaugytojų ir gydytojų požiūris į gydymą, orientuotą į pacientą. Apie tai kalbėjo „Padedu augti“ asociacijos vadovė, Kauno klinikų pacientų tarybos narė 2019–2022 m. Inga Laukytė-Budrienė ir LSMU Slaugos klinikos dr. Birutė Bartkevičiūtė, kuriai tyrimą padėjo atlikti prof. dr. Olga Riklikienė, LSMU prof. hab. dr. Vita Lesauskaitė. Apie dvasinės pagalbos reikšmę sveikatos priežiūroje kalbėjo Klaipėdos universiteto ligoninės filialo Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Klaipėdos universiteto dėstytojas prof. dr. kun. Saulius Stumbra.

Antrojoje dalyje buvo atkreiptas dėmesys į nemedikamentinių terapijų svarbą atpažįstant paciento poreikius. Du pranešimai buvo skirti nutylimai temai: paciento lytiškumas (gimtiškumas) ligoninėje, lytiškumas slaugoje ir pasaulėžiūros svarba šioje srityje. Šias jautrias temas atskleidė Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos gydytojas psichiatras prof. Gintautas Vaitoška ir LSMU Kauno ligoninės direktorė slaugai Marija Žeruolienė.

Buvo pristatytos kelios naujos Lietuvoje terapijos: meno, šokio ir judesio, kaniterapija. Tai buvo informatyvūs ir praktiniai pranešimai, kuriuos pristatė Vilniaus Šeškinės poliklinikos Psichiatrijos dienos stacionare dirbanti  Agnė Petkutė-Budrienė ir Kaniterapijos pagalbos centro savanorė, šunų elgsenos specialistė Skaistė Skibiniauskienė.

Visi konferencijos pranešimai bus transliuojami „Marijos radijo“ „Gyvybės medžio“ laidose.

Svetlana Adler-Mikulėnienė,

Kauno klinikų dvasinė asistentė 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune