Pašaukimų sielovados bendradarbiai iš Bratislavos redemptoristų sėmėsi gerosios patirties (2024 03 07–11)
Paskelbta: 2024-03-13 20:11:20

Nuotraukos – Ramvydo Romankevičiaus

Kovo 7–11 d. Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados komanda lankėsi Slovakijoje ir Austrijoje. Bratislavos Švenčiausiojo Atpirkėjo kongregacijos (redemptoristų) vienuolyne sėmėsi gerosios parties apie pašaukimų sielovados kultūros vystymą Slovakijoje, Samuelio kurso rengimą, Dievo valios ir pašaukimo atpažinimo kurso vykdymą, religinių renginių organizavimą, jų sklaidą ir auditorijos pritraukimą.

Geroji patirtis rengiant kursus

Teologijos studentai redemptoristai iš Slovakijos Lukáš Michalovič (6 kursas) ir Ján Kniez (5 kursas) kalbėjo apie Dievo valios ir pašaukimo atpažinimo kursą, skirtą jauniems vyrams. Kurso metu semiamasi Biblijos, antropologijos, teologijos žinių, mąstoma apie Dievo valią. Akcentuojama, kad Dievo valia – tai nėra iš anksto žmogui parašytas scenarijus; priešingai, Dievas pašaukia „čia ir dabar“, kviečia tomis sąlygomis, kuriose gyveni, ir ragina gyvenimą kurti pačiam. Programoje analizuojama, kaip Dievas dalyvius vedė praeityje, ką Jis jau nuveikė dalyvių gyvenime. Kurso lankytojai turi parašyti asmeninę 136 psalmę („Padėkos himnas“) ir padėkoti Dievui. Adoracijos metu meldžiamasi už vidinį išgydymą. Paskutinį kurso savaitgalį remiantis šv. Ignacu Lojola mokomasi atpažinti savo mintis, jausmus, vidinius išgyvenimus.

„Rengiant kursą labai svarbu komandos atmosfera, ją kuria sveiki santykiai tarp visų narių. Dar labai svarbu abipusė pagarba. Reikia kartu ne tik dirbti, bet ir melstis, pajuokauti, indus suplauti ar kokį filmą pažiūrėti“, – akcentavo broliai redemptoristai.

Jie pabrėžė, kad dabar gyvename laikais, kai tai, kas anksčiau buvo laikoma džiaugsmu, siekiamybe (pvz., santuoka, kunigystė), dabar yra suvokiama kaip spaudimas.

„Gyvenimą turime kurti, o ne tiesiog priimti. Tam mums gali pasitarnauti sąžinė, kuri turėtų veikti ne kaip GPS navigacija, tiksliai nurodanti maršrutą, bet kaip kompasas, rodantis tik kryptį ir leidžiantis pačiam nuspręsti, kur eiti“, – kalbėjo broliai redemptoristai.

Samuelio kursą Slovakijoje rengiančios seserys Jana Kurucová CSA ir Hela Šlenkerová FMA bei pasaulietė Daniela Brillová pabrėžė, kad svarbiausia atrenkant dalyvius į kursą yra motyvacija – jei kandidatai abejoja, ar sugebės visus 9 mėnesius lankyti užsiėmimus, tuomet jie nepriimami. „Reikia stipraus nusiteikimo, abejonėms čia ne vieta“, – pabrėžė vienuolės.

Įdomu, kad Samuelio rekolekcijos trunka 5–6 d., jų metu slovakai rengia ir sporto užsiėmimus, kad žmonės lengviau susikauptų klausydami teorinės medžiagos.

Žinias Lietuvoje pritaikys praktiškai

Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados koordinatorė sesuo Loreta Armalytė džiaugėsi, kad Slovakijoje įgyta geroji patirtis leis dar produktyviau ir profesionaliau organizuoti Samuelio kursą bei kitus Pašaukimų sielovados renginius Lietuvoje.

„Slovakija turi žymiai gilesnę pašaukimų sielovados patirtį, nei Lietuva, tad pasidalijimas žiniomis mums suteikė daug naudingos informacijos, įkvėpė dar uoliau vykdyti savo misiją Bažnyčioje.

Darkart buvo akcentuota, kad kiekvienas žmogus turi savo pašaukimą. Vienodai svarbūs yra tiek šeimos, tiek pašvęstojo gyvenimo, tiek kunigystės, tiek misijinis pašaukimai. Dabar ypač svarbu stiprinti Pašaukimų sielovados kultūrą, nes jaunas žmogus gali greit būti įviliojamas į klaidžias pinkles, kur teigiama, kad žmogus išvis neturi pašaukimo arba gali pats jį „išrasti“. Bet juk pašaukimą dovanoja Dievas, tereikia jį atpažinti!“ – teigė ses. Loreta Armalytė.

Kartu su Pašaukimų sielovada keliavęs, jau 5,5 metus Lietuvoje misijas vykdantis Bratislavos-Prahos provincijos redemptoristas kunigas Peteris Hertelis akcentavo, kad Bažnyčios kursų dalyviams svarbu nebijoti daryti žingsnius, nugalėti baimę, nebijoti klaidų, nebijoti kurti santykių. O svarbiausia – klausti ne kodėl, o KAM gyvenu?

„Apsisprendimas pripildo begalinio džiaugsmo ir suteikia jėgų pakeisti gyvenimą. Visa tai paremta santykiu su Dievu, kuris padeda išgydyti, atleisti, duoda naują viltį“, – teigė kun. P. Hertelis. Jis pažymėjo, kad Slovakijos-Čekijos provincijoje šiuo metu yra 52 broliai redemptoristai.

Kauno arkivyskupijos Pašaukimų sielovados projektų vadovę Kristiną Dapkutę redemptoristų įžvalgos įkvėpė ne tik pažadinti jaunų žmonių norą ieškoti savojo pašaukimo, bet ir šiai paieškai sudaryti kuo palankesnes sąlygas.

„Svarbiausia, kad jie pajaustų kaip Dievas kiekvieną myli. Įkvėpti Slovakijos brolių, planuojame daugiau dėmesio skirti mokyklų lankymui, kur jaunimui per evangelizacinę–pašaukiminę programą pasidalysime asmenine Dievo meilės patirtimi, Jo gailestingumu ir savo pašaukimo liudijimu. Tuomet kviesime jaunuolius dalyvauti kituose Pašaukimų sielovados komandos renginiuose bei Samuelio kurse, kuris yra kaip kompasas, padedantis pasirinkti kryptį“, – teigė K. Dapkutė.

Džiugus bendrystės laikas

Po mokymų Pašaukimų sielovados komanda aplankė Bratislavos senamiestį, o sekmadienio pusdienį skyrė Austrijos sostinei Vienai pažinti. Čia gido amplua išbandė kunigas Liutauras Vilėniškis, sparčiai aprodęs pagrindinius Vienos objektus. Kelionės metu dalyviai kasdien dalyvavo šv. Mišiose, stiprino bendrystę, komandiškumą ir kūrė gražius ateities planus.

Didžiulis džiaugsmas buvo apsistoti nakvynės Mariankos piligrimų namuose, šalia kurių stovi Marijos bazilika, o prie švento šaltinėlio į piligrimus romiai žvelgia Marija iš Lurdo grotos.

Ačiū, DIEVUI, kad kelionės metu buvo taip arti ir saugojo kiekvieną dalyvį, kurių buvo net 16.

Jau netrukus vyks „Pašaukimų savaitė 2024“. Pašaukimų sielovados komanda balandžio 12–28 d. siūlys atvykti net į 5 renginius, kviečiame sekti informaciją www.pasaukimai.lt bei FB paskyroje Pašaukimų sielovada

Skirmantė Javaitytė

 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune