Žemyninio Sinodinio kelio aptarimo kronika iš Prahos (2023 02 05–09)
Paskelbta: 2023-02-09 17:30:08

Nuotrauka – organizatorių

Vasario 5 dieną Vyskupų konferencijų pirmininkai bei kiti deleguoti asmenys iš Europos valstybių Bažnyčių susirinko į Čekijos sostinę Prahą, kur vyksta žemyninis Sinodinio kelio aptarimas.

Lietuvai žemyniniame svarstyme vasario 5–9 d. atstovavo LVK bei Europos vyskupų konferencijų (CCEE) pirmininkas Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė ir Agnė Markauskaitė.

Nuotoliniu būdu į diskusijas jungėsi kunigas Linas Baltrušaitis, diakonas Darius Chmieliauskas, Sigitas Daugnoras, kunigas Gediminas Jankūnas, Vaiva Stanionė, kunigas Andrius Vaitkevičius, Rozvita Vareikienė, sesuo Asta Venskauskaitė MVS, Miglė Viselgaitė, Linita Žebrauskienė. 

Antrąją dieną, vasario 7-ąją, kai susirinkusieji toliau klausėsi pranešimų iš įvairių kraštų, buvo išklausyti ir delegatai iš Lietuvos.

Vyskupas Algirdas Jurevičius, pagrindinis koordinatorius ir proceso referentas Lietuvoje, pranešime pažymėjo, kad Sinodinis kelias buvo labai naudingas siekiant gilesnės tikinčiųjų bendrystės. Pabrėžta, jog svarbu saugoti Bažnyčios tapatybę.

Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė Sinodinio kelio Lietuvoje koordinacinė grupė narė ir Sinodinio kelio Kauno arkivyskupijoje koordinatorė, pasisakyme daugiausia dėmesio skyrė gyvo asmeninio santykio su Viešpačiu Jėzumi Kristumi reikšmingumui. Lietuvoje vis dar gajus posovietinis palikimas. Mūsų krikščioniškajame tikėjime yra daug tradicionalizmo, jaučiamas gyvos ir asmeninės Jėzaus patirties poreikis. Trūksta gyvosios bendruomenės patirties, sveiko kunigų bei pasauliečių bendradarbiavimo ir kt.

Susirinkimo darbą buvo galima stebėti gyvai: https://prague.synod2023.org/en/live-streaming-2/
Kaip jis vyko išsamiau, pristatoma vyskupo Algirdo Jurevičiaus pranešimų kronikoje iš Prahos.

Prasidėjo žemyninis Sinodinio kelio aptarimas (vyskupo Algirdo Jurevičiaus informacija iš Prahos), 2023 m. vasario 5 d. 
Pirmoji Sinodinio kelio aptarimo diena (informacijos tęsinys), 2023 m. vasario 6 d. 
Antroji Sinodinio kelio aptarimo diena (informacijos tęsinys), 2023 m. vasario 7 d. 
Trečioji Sinodinio kelio aptarimo diena (informacijos tęsinys), 2023 m. vasario 8 d.
Ketvirtoji Sinodinio kelio aptarimo diena (informacijos tęsinys), 2023 m. vasario 9 d.

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune