Į Velykų tridienį – su šventųjų aliejų palaiminimais (2023 04 06)
Paskelbta: 2023-04-06 15:26:06

Nuotraukos – fotomenininko Gintaro Česonio

Balandžio 6-ąją, Didžiosios savaitės ketvirtadienio rytmetį, kaip ir visose pasaulio bei Lietuvos vyskupijų katedrose, Kauno arkikatedroje buvo švenčiamos šv. Krizmos Mišios.

Atsinaujinusi šventovė tą rytmetį pasitiko atvykusius visų arkivyskupijos dekanatų parapijose, institucijose, misijose tarnaujančius kunigus. Su dėkingumu Dievui tą rytmetį arkikatedroje buvo galima išvysti įspūdingo dydžio, bemaž šimto įvairaus amžiaus bei skirtingo tarnystės laiko dvasininkų eiseną, ateinančią prie Didžiojo altoriaus švęsti šv. Krizmos Mišių. Šis maldos susirinkimas išreiškė kunigų vienybę su savo vyskupu ir buvo Šventimų dienos pažadų atnaujinimo laikas.

 Be to, Krizmos Mišiose konsekruota šventoji Krizma bei palaiminti katechumenų ir ligonių patepimo aliejai, būsiantys nauju palaiminimu bendruomenėms. Per šiuos aliejus Šventosios Dvasios patepimą patirs tie žmonės, kurie per šiuos metus priims Bažnyčios teikiamus sakramentus (po Krizmos Mišių klebonai parsivežė palaimintus aliejus į savo parapijas). Katechumenų aliejumi bus patepti jau šiame Velyknaktyje krikštijami ir sutvirtinami katechumenai. Naujai konsekruota Krizma netrukus per vyskupo šventimus bus pateptas ir paskirtasis Kauno arkivyskupo pagalbininkas Saulius Bužauskas.

„Te Viešpats guodžia, testiprina mus Velykų šventei“, – nuoširdžiai sveikino arkivyskupas savo artimiausius bendradarbius kunigystėje – kardinolą Sigitą Tamkevičių SJ, paskirtąjį vyskupą Saulių Bužauską, dekanus, parapijų klebonus, rektorius, visus kunigus, diakonus, seminaristus, vienuolius, gausiai susirinkusius į Krizmos Mišias. Ganytojas kvietė melstis ir dėkoti gerajam Viešpačiui už didžiausią dovaną – būti jo pateptaisiais.

Kai diakonas Saulius Bernardas Belickas OFM paskelbė Evangeliją pagal Luką, arkivyskupas pasakė homiliją, jos pradžioje atkreipdamas dėmesį, jog pats Viešpats yra tas pateptasis: Dangaus Tėvas siuntė skelbti „belaisviams išvadavimo, akliesiems – regėjimo“ (Lk 4, 18).

„Šiandien, brangieji, susirinkę į Krizmos šv. Mišias, švenčiame Šventosios Dvasios patepimo dovaną Bažnyčiai. Per Krikštą mes visi dalyvaujame Kristaus patepime – Jo misijoje nešti pasauliui išgydymą, viltį ir išgelbėjimą. Šis pašaukimas skirtas visiems pakrikštytiesiems, o ypač mums, kurie vadinamės Viešpaties kunigais“, – kalbėjo arkivyskupas, pabrėždamas visų pakrikštytųjų misiją ir šią dieną dėkodamas už ją ypač kunigams. Per kunigus, jų gyvenimą ir veikimą Jėzus nori nešti Gerąją naujieną, skelbti Dievo Karalystę.

„Viešpatie, leisk mums iš naujo Tave pažinti, Tave pamilti ir Tau atsiduoti! Juk „pas ką mes eisime?! Tu turi amžinojo gyvenimo žodžius“ (Jn 6, 68). Patepk mus savo meile, liek Šventosios Dvasios malones, kad vėl galėtume džiugiai liudyti Tave pasauliui, ištroškusiam Tavo artumo ir paguodos!“ – šiuo maldavimu užbaigė arkivyskupas savo homiliją Krizmos Mišiose, o vėliau, jau užbaigdamas liturgiją, savo broliams kunigams šį šventą rytą linkėjo: tepradžiunga širdys, teįsidrąsina kojos! (visą homiliją kviečiame skaityti čia >>

Krizmos Mišiose dvasininkai, pakviesti vyriausiojo ceremonijarijaus kunigo Artūro Kazlausko, atnaujino Šventimų dienos pasižadėjimus.

Atnašų procesijoje, kartu su duonos ir vyno atnašomis, katechumenų rengime ir ligonių sielovadoje tarnaujančios moterys atnešė prie altoriaus aliejus, o liturgijoje patarnaujantys diakonai – aliejų, skirtą paruošti šventajai Krizmai.

Šios liturgijos kulminacija buvo arkivyskupo kvėpimu ir malda konsekruota šventoji Krizma bei šventųjų aliejų palaiminimas.

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune