Kančios liturgijos maldavimai: ir už tuos, kurie Kristaus nepažįsta (2023 04 07)
Paskelbta: 2023-04-08 12:18:54

Nuotraukos – fotomenininko Juozo Kamensko

Didįjį penktadienį, Atgailos ir pasninko dieną, kai vienintelį kartą per metus nešvenčiama Eucharistija, Kančios pamaldose buvo pagerbtas Kristaus kryžius. Kauno arkikatedroje prie altoriaus visiškoje tyloje atėjo ganytojų procesija, o arkivyskupas Kęstutis Kėvalas meldėsi nuolankiausios maldos gestu – parpuldamas ant žemės.

Kristaus kančios istorija Žodžio liturgijoje, taip, kaip ją mums pasakojo Evangelija pagal Joną, buvo skaitoma vaidmenimis (skaitė diakonas, vyskupas ir kunigas). Šioje istorijoje minios, kuri paklausta kitados pasirinko Jėzaus nukryžiavimą, vaidmuo teko visiems pamaldų dalyviams.

„Jis nusižemino, tapdamas klusnus iki mirties, iki kryžiaus mirties“, – šie apaštalo Pauliaus žodžiai (iš Laiško filipiečiams, 2, 8) nusako esmę aukos, kurią iš meilės mums ant Kryžiaus altoriaus sudėjo mūsų Viešpats Jėzus Kristus“, – sakė kardinolas Sigitas Tamkevičius, savo trumpoje homilijoje pakviesdamas įsimąstyti į kelis Jėzaus kančios epizodus stabtelint ties viena kita vieta, per kurią nuo Alyvų kalno iki Golgotos vedė evangelistas Jonas.

Tai Judo išdavystė už 30 sidabrinių... Ar mokame apgailėti savo silpnumą ir nuodėmę? Tai Piloto klausimas: kas yra tiesa?... Ar nesame pasimetę tarp šiandienos nuomonių įvairovės? Tai minios šauksmas: ant kryžiaus Jį.... Ar nesame minios žmonės? Ar nebėgame nuo Kristaus veido?.. Jėzus plakamas ir vainikuojamas erškėčiais... Ar neplakame kitų savo liežuviais?.. Jėzus miršta ant kryžiaus... Atlikta... Nėra didesnės meilės, kaip gyvybę už savo draugus atiduoti...

Po homilijos arkikatedros ceremonijarijus kunigas Artūras Kazlauskas pakvietė į Visuotinę maldą atkreipdamas dėmesį, jog ji apima visą Bažnyčią, visą pasaulį, netgi netikinčius, – Kristus numirė už visus. Ši malda yra kaip pamoka mums, koks galėtų būti mūsų „kasdienės maldos sąrašas“.

Šių pamaldų centre buvo Šventojo Kryžiaus atidengimas ir pagarbinimas. 

Didįjį šeštadienį Bažnyčia budi prie Viešpaties kapo. Kauno arkikatedroje jį galima aplankyti įrengtą prie Švč. Sakramento koplyčios.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune