Velyknaktis arkikatedroje: nauji tikėjimo broliai ir seserys mūsų Bažnyčios šeimoje
Paskelbta: 2023-04-09 21:02:18

Nuotraukos – fotomenininko Juozo Kamensko

Balandžio 8 d. vakarą, po Didžiojo šeštadienio tylos prie Viešpaties kapo, vėlyvojo Velyknakčio budėjime nuskambėjo pati didžiausia krikščionių naujiena: mirtis nugalėta! Kristus prisikėlė! Šį šventa budėjimo naktis dovanojo naują tikėjimo džiaugsmo ir liudijimo laiką.

Kauno arkikatedroje pirmieji Velyknakčio žiburiai buvo įžiebti šiek tiek toliau nuo šventovės – greta esančioje Rotušės aikštėje. Skubantys į pamaldas senamiesčio bažnyčiose čia jau matė iš anksto rengiamą laužą.

Nuo įžiebtos ir pašventintos ugnies tą vakarą uždegtas pagrindinis Velykų simbolis – didžioji Velykų žvakė – Paschalas. Jis iškilmingai, dvasininkų procesijoje, per senamiesčio skersgatvį, diakono atneštas į prietemoje skendinčią arkikatedrą, galingai triskart užgiedant: Kristus mums šviečia! Žiburių liturgiją užbaigė velykinis Exultet – „Tedžiūgauja!“, arkikatedros klebono monsinjoro Vytauto Grigaravičiaus giedamas iškilmingai, iš ambonos.

Budint ir laukiant Gerosios Kristaus Prisikėlimo naujienos Žodžio liturgijoje Šventojo Rašto skaitovų, giedotojų perteikti Senojo Testamento skaitiniai pasakojo apie nuostabius Dievo darbus nuo pat sukūrimo iki pat Naujojo Testamento laikų.

Jau uždegus Velyknakčio žiburius diakonas Darius Chmieliauskas vėlgi iš ambonos, įrengtos aukštai, kad žmonės geriau matytų ir girdėtų, iškilmingai paskelbė Evangeliją pagal Matą – žinią apie tuščią kapą ir Jėzaus pasirodymą moterims su angelo padrąsinimu, nuskambančiu visiems laikams, visoms kartoms: „Jūs nebijokite“ (Mt 28, 5).

Homiliją – kaip bičiulišką pokalbį – pasakęs Velyknakčio liturgijai vadovavęs Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas dalijosi džiaugsmu – Kristus prisikėlė!

Ganytojo žodžiais, minime ne tik pasaulį sudrebinusios žinios įvykius – mes tikime. Mūsų tikėjimas yra kilęs iš pirmųjų apaštalų liudijimo. Niekas nemiršta už pasaką arba mitą. Pirmieji Jėzaus mokiniai už tikėjimą paaukojo ir savo gyvybę. Bažnyčia dabar eina per pasaulį ir liudija Prisikėlusio Kristaus džiaugsmą.

„Šiuo tikėjimu bus pakrikštyti katechumenai, kuriems mes šiandien dėkojame, kad jie praėjo pasirengimo kelionę. Sveiki atvykę į mūsų gražią didelę šeimą, kurioje vieni kitus laiko, padrąsina, stiprina. Džiaugiamės jumis, kurie pasiruošėte šiandienos Krikštui! Esate Viešpaties veikimo rezultatas: Jo Dvasia žadina širdis. Bažnyčia vis pasipildo naujais nariais, nes žmonės išgirsta Viešpaties kalbinimą ir neria į tikėjimo slėpinį, į paties Viešpaties glėbį“, – sakė arkivyskupas Kęstutis, o jo žodį buvo pertraukę sveikinimo plojimai krikštijamiesiems.

Krikšto liturgijoje šį Velyknaktį buvo pakrikštyti 9 suaugusieji – moterys ir vyrai, vėliau krikštatėvių apvilkti baltais Krikšto drabužiais ir nuo šiol pradėję naują gyvenimą Kristuje. Naujai pakrikštytiesiems buvo suteiktas ir Sutvirtinimas, jie taip pat priėmė Pirmąją Komuniją, taip priimdami visus tris įkrikščioninimo sakramentus ir tapdami mūsų tikėjimo broliais ir seserimis, mūsų Bažnyčios nariais. Krikšto pažadų atnaujinimas su žvakėmis rankose visiems priminė: esame Prisikėlimo šviesos vaikai!

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune